Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rada UE wzywa państwa członkowskie do poprawy jakości żywności pod kątem zdrowia

  • Autor: foodnavigator.com
  • Data: 01-07-2016, 10:12
Rada UE wzywa państwa członkowskie do poprawy jakości żywności pod kątem zdrowia
fot. shutterstock

Rada Unii Europejskiej ds. Zatrudnienia, Polityki Społecznej, Zdrowia i Ochrony Konsumentów (EPSCO) wezwała państwa członkowskie do opracowania krajowych planów poprawy składu żywności do końca 2017 roku.

Ministrowie pracy, polityki społecznej, zdrowia i ochrony konsumentów reprezentujący 28 państw członkowskich przyjęli wniosek skierowany do rządów krajowych państw UE na temat opracowania planów dotyczących wspierania zdrowych wzorców w konsumpcji żywności

- Zdrowy wybór powinien być łatwym wyborem. Aby osiągnąć ten cel, potrzebne jest podejście holistyczne: środowisko, które wspiera i zachęca do korzystania ze zdrowych wzorców jeśli chodzi o konsumpcję żywności, obiektywne informacje o wartości odżywczej oraz edukacja za pomocą publicznej polityki zdrowotnej będą kluczowe dla polityki i działań na szczeblu krajowym i lokalnym - czytamy w podsumowaniu z posiedzenia EPSCO.

Poprawa składu produktów żywnościowych poprzez redukcję zawartości soli, tłuszczów nasyconych, cukrów nie powinna jednak prowadzić do obniżenia wartości energetycznej. Państwa powinny działać także na rzecz większej dostępności małych lub zmniejszonych porcji.

Członkowie Rady zwracają uwagę, że część państw członkowskich poczyniła postępy w zakresie poprawy wyborów żywieniowych. Jednocześnie różnice kulturowe w preferencjach i wzorach żywieniowych mogą częściowo determinować podejście i tempo redukcji soli, tłuszczów i cukrów.

Członkowie EPSCO zobowiązali się do przedstawiania co dwa lata okresowych raportów w celu omówienia najlepszych praktyk i wyników.

„Uzdrowienie” europejskiej żywności powinno odbywać się stopniowo, aby nie wzbudzać niepokoju wśród konsumentów oraz ze szczególnym uwzględnieniem żywności dla niemowląt i dzieci aby chronić najmłodszych przed wykształceniem nawyku jedzenia produktów o wysokiej zawartości soli i cukru.

Vytenis Andriukaitis, komisarz UE ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności nie krył zadowolenia widząc tak silne zaangażowanie holenderskiej prezydencji w Radzie UE w temat zdrowej żywności. Jak dodał, przyjęte na posiedzeniu EPSCO wnioski są kolejnym krokiem do zwiększenia świadomości i podjęcia kolejnych działań w tym kierunku zarówno na szczeblu unijnym, jak i na poziomie państw członkowskich.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH