Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Radca WPHI: Eksport żywności do Francji ma tendencję wzrostową

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 11-07-2013, 11:39
Radca WPHI: Eksport żywności do Francji ma tendencję wzrostową
Janusz Pieńkowski, Radca-Minister WPHI Ambasady RP we Francji. Fot. paris.trade.gov.pl

Francja jest rynkiem wysokiej konkurencji, to stąd wywodzi się wiele światowych koncernów spożywczych, a przemysł rolno-spożywczy odgrywa ważną rolę w gospodarce. Wymagania stawiane branży rolno-spożywczej są wysokie. Nie powinno to jednak być barierą dla polskich eksporterów - uważa Janusz Pieńkowski, Radca-Minister WPHI Ambasady RP we Francji.

- Francja jest krajem z długą tradycją rolniczą, w którym przemysł rolno-spożywczy jest silnie rozwinięty i odgrywa ważną rolę w gospodarce. Z Francji wywodzą się bowiem francuscy giganci sektora rolno-spożywczego, tacy jak : Grupa Danone, Lactalis czy Bongrain. Można zatem mówić o wysokiej konkurencyjności i wymaganiach stawianych całej branży rolno-spożywczej, nie tylko w kwestiach jakościowych, jak bezpieczeństwo żywieniowe, czy smakowych, ale również w kwestiach marketingowych, takich jak: reklama, opakowania, dostosowania produktu do potrzeb i gustów klienta - mówi Janusz Pieńkowski.

- Wymagania te nie powinny jednak stanowić barier dla polskich eksporterów produktów rolno-spożywczych, w wejściu na rynek francuski, gdyż większość z nich posiada już odpowiednie certyfikaty i stosowną wiedzę marketingową - dodaje.

Jak informuje, w ubiegłym roku w dalszym ciągu utrzymywał się znaczący wzrost sprzedaży produktów rolno-spożywczych do Francji. Według danych za 2012 rok, Polska wyeksportowała do Francji towary o wartości 1,04 mld euro. W eksporcie przeważały gotowe artykuły spożywcze, napoje, alkohol oraz wyroby tytoniowe, a wartość sprzedaży wyniosła 607,99 mln euro, co oznacza wzrost rok do roku o ponad 23 proc.

W tej grupie produktów Polska eksportuje do Francji najwięcej tytoniu - na poziomie 311 mln euro. Nadal istnieje wysoka sprzedaż mięsa i jego produktów pochodnych na poziomie 295,2 mln euro - wzrost o 22 proc. W tej grupie produktów przeważało pierwszy raz w 2012 r. mięso i podroby jadalne na poziomie 139 mln euro przed sprzedażą ryb - na poziomie 108 mln euro.

- Uważam, że eksport produktów rolno-spożywczych na rynek francuski ma tendencję wzrostową, co można wnioskować na podstawie zapytań handlowych, które wpływają do naszego Wydziału. Ich ilość od lat utrzymuje się na wysokim poziomie, a z moich obserwacji wynika, że w ostatnim czasie napływa ich zdecydowanie więcej - ocenia Radca-Minister WPHI Ambasady RP we Francji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH