Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport KE: Rynek spożywczy jest od kilku lat priorytetem organów ds. konkurencji w Europie

  • Autor: portalspozywczy.pl / UOKiK
  • Data: 25-05-2012, 14:27
Raport KE: Rynek spożywczy jest od kilku lat priorytetem organów ds. konkurencji w Europie

Europejska Sieć Konkurencji (ECN) opublikowała sprawozdanie, z którego wynika, że aktywne egzekwowanie prawa konkurencji w sektorze spożywczym w całej Europie, w szczególności w zakresie przetwórstwa i produkcji, przynosi korzyści rolnikom, dostawcom i konsumentom. Ze sprawozdania wynika, że sektor żywności jest od kilku lat priorytetem organów ds. konkurencji w Europie, które zintensyfikowały swoje działania od czasu kryzysu cen żywności w 2007 r.

W skład Europejskiej Sieci Konkurencji wchodzi Komisja Europejska i krajowe organy ds. konkurencji z 27 państw członkowskich.

- Organy ds. konkurencji w całej Europie dokładają wszelkich starań, aby sytuacja na rynkach żywności była korzystna tak dla dostawców, jak i dla konsumentów. W przypadku gdy dochodzi do naruszeń konkurencji na którymkolwiek szczeblu łańcucha dostaw żywności, organy ds. konkurencji natychmiast podejmują odpowiednie działania. Można jednak zrobić więcej: niektórzy producenci mogliby zrestrukturyzować i połączyć swoją działalność, tak aby zwiększyć wydajność, natomiast niektóre państwa utrzymują nadal zbędne bariery regulacyjne w handlu detalicznym. Organy ds. konkurencji są gotowe do rozwiązania tych problemów na szczeblu unijnym i krajowym - powiedział Joaquin Almunia, wiceprzewodniczący Komisji odpowiedzialny za politykę konkurencji.

W latach 2004-2011 europejskie organy ds. konkurencji zbadały ponad 180 spraw związanych z naruszeniem prawa konkurencji, podjęły około 1 300 decyzji dotyczących połączeń oraz przedsięwzięły ponad 100 działań polegających na monitorowaniu. Najwięcej spraw dotyczyło przetwórstwa i produkcji, natomiast mniej - handlu detalicznego. Zakazano działalności ponad 50 karteli zajmujących się ustalaniem cen, podziałem rynków i klientów oraz wymianą poufnych informacji handlowych, podobnie jak praktyk wyłączających, działających na niekorzyść rolników lub dostawców.

W ramach monitorowania rynku organy ds. konkurencji przeanalizowały sposób funkcjonowania rynków żywności. Wiele z tych działań wykazało istnienie wielu przyczyn niekorzystnej sytuacji na rynku, niezwiązanych z brakiem konkurencji pomiędzy jego uczestnikami.

Organy ds. konkurencji wezwały także do reformy otoczenia regulacyjnego, między innymi do zmiany lub uchylenia przepisów prawnych utrudniających rozwój punktów sprzedaży detalicznej oraz do przyjęcia kodeksów lub ustaw mających na celu walkę z nieuczciwymi praktykami handlowymi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH