Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport: Prawie 70 proc. Polaków nigdy nie słyszało o żywności funkcjonalnej

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-01-2012, 12:20
Raport: Prawie 70 proc. Polaków nigdy nie słyszało o żywności funkcjonalnej
Brak znajomości terminu "żywność funkcjonalna" nie oznacza, że Polacy nie kupują tych produktów

Pojęcie żywności funkcjonalnej nie jest szeroko znane przez Polaków - tylko co dziesiąty zetknął się z tą definicją, a 69 proc. nigdy o czymś takim nie słyszało. Jednak połowa Polaków intuicyjnie dobrze rozpoznaje znaczenie tego terminu i kojarzy go z produktami wzbogaconymi o dodatkowe substancje korzystne dla organizmu. Jednak już 35 proc. uważa za podstawową funkcję tych produktów dobry smak i szybkość przygotowania - wynika z badań przeprowadzonych przez Gemius na zlecenie On Board PR.

Prawie co trzeci badany (30 proc.) twierdzi, że pozytywny wpływ produktów zaliczanych do kategorii żywności funkcjonalnej musi być potwierdzony badaniami. Taki sam odsetek Polaków (30 proc.) kojarzy żywność funkcjonalną z produktami wytworzonymi w sposób przyjazny dla środowiska. Dla 14 proc. badanych żywność funkcjonalna oznacza produkty modyfikowane genetycznie (GMO). Żywność funkcjonalna jest kojarzona także z produktami specjalistycznymi dla dzieci i niemowląt (sądzi tak 14 proc. badanych) oraz dla osób chorych i starszych (11 proc.).

Brak znajomości terminu "żywność funkcjonalna" nie oznacza, że Polacy nie kupują tych produktów. Na pytanie dotyczące wyrobów z tej kategorii kupowanych przynajmniej od czasu do czasu, większość badanych (70 proc.) wskazuje jogurty (np. zawierające dodatkowe kultury bakterii oraz probiotyczne), a 66 proc. osób - soki, nektary i napoje owocowe multiwitaminowe. Ponad połowa Polaków kupuje płatki śniadaniowe i musli (53 proc.), herbatki owocowe, ziołowe i mieszanki ziół (52 proc.) oraz oleje roślinne (51 proc.). 42 proc. osób decyduje się na margaryny i miksy do smarowania pieczywa, a więcej niż co trzeci badany (37 proc.) wskazuje majonezy i sosy funkcjonalne oraz niskotłuszczowe i wzbogacone sery, serki i kefiry. Prawie 1/3 Polaków deklaruje, że z segmentu żywności funkcjonalnej sięga po napoje energetyzujące i izotoniczne, a 21 proc. wybiera produkty mleczne zawierające sterole roślinne. 1/5 Polaków kupuje produkty dla niemowląt (mleko modyfikowane, kaszki, przeciery).

Badani nie znali jednak dokładnie pojęcia żywności funkcjonalnej, zatem podawali kategorie poszczególnych produktów, polegając na intuicyjnym rozumieniu tego terminu.

- Nie zaskakuje fakt, że konsumenci prawidłowo wskazują jogurty oraz margaryny ze stenolami sterolami roślinnymi jako produkty funkcjonalne, gdyż kampania świadomościowa firm produkujących tę grupę produktów była bardzo silna. Wybory konsumentów wskazują jednak na to, że produkty, których marka została zbudowana jako zdrowa lub dietetyczna kojarzy się z żywnością funkcjonalną, która zostaje wrzucona do jednego worka z żywnością light i fit - komentuje Małgorzata Siewierska z On Board PR.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 27-01-2012, 12:53:
Mam Pan rację, panie Przemysławie, ale nie wiem czemu Pan łączy cukrzycę z jakimiś uprawami. Cukrzyca, choroby układu wieńcowego, nadwaga to wszystko wynik durnej mody na "zdrowe odżywianie", polegającej na wyrzucaniu mięsa i tłuszczów zwierzęcych oraz nadmierne wzbogacanie wszystkiego cukrem oraz generalnie węglowodanami. Prawdziwym wrogiem ludzkości są zboża i produkty zbożowe, cukier oraz wszystko co podwyższa poziom cukru we krwi. Dieta powinna być naturalna, taka jak za czasów ludzi pierwotnych czy u małp, z którymi przecież jesteśmy spokrewnieni. Podstawa diety to warzywa,owoce oraz mięso. Nic więcej nam do życia i rozwoju nie potrzeba. Zboża zaczęły być uprawiane dopiero 10 tys. lat temu i od tego czasu zaczęło się chociażby wypadanie zębów. Jeśli popatrzymy na to zdjęcie, na górze, to dominują tutaj śmiercionośne, zbożowe chlebki, które również podwyższają poziom cukru we krwi, powodując zachwianie równowagi organizmu, nadwyrężanie trzustki.
Żywność funkcjonalna więc, jest odpowiedzią, ale w sposób zakłamany, firm i sektorów przemysłu, które wpierw doprowadziły do niszczenia zdrowia ludności. To nie fastfoody, boczek czy smalec są szkodliwe, ale ziemniaki, napoje słodzone, zboża, syrop kukurydziany używany do niemal wszystkiego, itd.
Jeśli ktokolwiek chce się zdrowo odżywiać, niech odłoży żywność "zdrową/ekologiczną/funkcjonalną" i niech włączy sobie program przyrodniczy o małpach czy ludziach pierwotnych, tudzież małpoludach.
  • Prezemysław J. Ilukowicz 27-01-2012, 10:54:
Osobiście wolałbym, aby żywność była normalna, a nie "funkcjonalna". Jeżeli trzeba ją wzbogacać, to znaczy, że czegoś w niej od początku brakowało, bądź w czasie "przygotowania do sprzedaży" zniknęło...
Grunty uprawne w Europie są wyjałowione w 70% (i tak lepiej niż w "przodujących" Stanach - 85%) [źródło: Szczyt Ziemi w Rio de Janeiro 1992], a za tym idzie potrzeba "wzbogacania" i "ufuncjonalniania" tego, co kładziemy na talerz. Od momentu, kiedy uprawą roli zajęli się księgowi, tak mamy. Np. cukrzyca typu II nie była znana w końcu XIX w., teraz 50% populacji. I skąd to się wzięło?
Do przemyślenia...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH