Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Recykling opakowań coraz istotniejszy dla konsumentów

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-08-2014, 14:42
Recykling opakowań coraz istotniejszy dla konsumentów
Ewa Ostrowska, konsultant branży opakowaniowej

- W kolejnych latach rynek opakowań dla żywności cechować będzie zrównoważony rozwój, mający na uwadze bezpieczeństwo użytkowania, bezpieczeństwo żywności i ochronę środowiska - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Ewa Ostrowska, konsultant branży opakowaniowej.

Na opakowania żywności najczęściej nie zwracamy szczególnej uwagi, o ile nie są one uszkodzone, albo bardzo nietypowe. - Tymczasem pakowanie produktów spożywczych jest podstawowym zabiegiem służącym zachowaniu jakości zdrowotnej i zmniejszeniu strat jakości odżywczej pakowanych produktów. Właściwe, nieuszkodzone opakowanie zapobiega dostawaniu się zanieczyszczeń do produktu, niezależnie od tego, czy jest to puszka, butelka, czy opakowanie kartonowe - mówi Ewa Ostrowska.
 
W 2012 roku magazyn "Packaging World" we współpracy z DuPont Packaging i Industral Polymers przeprowadził badania rynku w celu identyfikacji trendów, które będą miały wpływ na przemysł opakowaniowy w ciągu najbliższych 10 lat. Uczestnikami badania było około 500 firm związanych z produkcją i przetwórstwem opakowań. - Z badania wynika, że w przyszłości dominować będzie zrównoważony rozwój, mający na uwadze bezpieczeństwo użytkowania, bezpieczeństwo żywności i ochronę środowiska. Badani reprezentanci przemysłu opakowaniowego uważają, iż w ciągu najbliższych 10 lat zdecydowanie wzrośnie świadomość konsumentów w zakresie potrzeby recyklingu i będą oni poszukiwać i odróżniać tzw. „zielone opakowania" - podkreśla ekspertka.

Nadal według ekspertów dominujący będzie udział opakowań z tworzyw sztucznych oraz rosnąca konkurencja ze strony opakowań kartonowych, które uważane są za bardziej eko. Jednak producenci tworzyw sztucznych i materiałów opakowaniowych również pracują nad tworzywami i opakowaniami eko.
 
- Dobrym przykładem są tworzywa szwedzkiej firmy EcoLean, które są wykorzystywane do produkcji opakowań produktów żywnościowych, głównie produktów mleczarskich, soków owocowych i wyrobów garmażeryjnych. Opakowania te, dzięki dodatkowi do tworzywa dolomitu i kalcytu, w odróżnieniu od powszechnie stosowanych do tego celu opakowań z polipropylenu i polistyrenu, są bardziej przyjazne środowisku i znacznie szybciej ulegają degradacji (o ok. 30-70 proc.). Kolejny przykład to produkowana przez firmę Innovia Films kompostowalna folia bazująca na celulozie. Oprócz korzyści dla środowiska, folie NatureFlex oferują także wiele zalet w procesach pakowania i przetwarzania, wysoki połysk i odporność na tłuszcze i oleje, dobrą barierowość wobec gazów, aromatów i olejów mineralnych, szeroki zakres temperatur zgrzewu oraz łatwość otwierania - wylicza Ewa Ostrowska.

 
Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH