Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rektor UPW: Będzie popyt na specjalistów w branży spożywczej

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-04-2015, 14:18
Rektor UPW: Będzie popyt na specjalistów w branży spożywczej
Roman Kołacz, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu /fot. UPW

W sektorze spożywczym najwięcej specjalistów potrzebuje obecnie przemysł przetwórczy i firmy dostarczające mu rozwiązań technologicznych i informatycznych. Żeby jednak przemysł miał co przetwarzać – potrzebny jest rozwój produkcji podstawowej, a więc zmieniające się strukturalnie i jakościowo rolnictwo, w najbliższym czasie będzie również potrzebować specjalistów wysokiej klasy - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. Roman Kołacz, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

– Śledzimy wszystko co dzieje się w sektorze rolno-spożywczym zarówno w Polsce, jak i na świecie i dostosowujemy nasze programy kształcenia i kierunki studiów do potrzeb tego rynku – mówi prof. Roman Kołacz. Uniwersytet Przyrodniczy, na którym uczy się ok. 10 tys. studentów, wkrótce rozpocznie kolejną rekrutację na 28 kierunków. Właściwie każdy z nich jest odpowiedzią na potrzeby rynku pracy.  - Nie kształcimy teoretyków, kładziemy ogromny nacisk na konkretne zawodowe umiejętności. Inwestujemy w sprzęt, wyposażenie, laboratoria –dzięki czemu nasi absolwenci nie przeżywają szoku wchodząc np. do nowoczesnych fabryk. Równocześnie badania, które prowadzimy, dotyczą przyszłości gospodarki, więc to nasi absolwenci i doktoranci, będą decydować o rozwoju sektora - uważa  rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Równocześnie podkreśla, że żadna uczelnia nie ma tylu bioreaktorów, co Wydział Nauk o Żywności, tylko dwa europejskie ośrodki, w Wiedniu i Berlinie, mają tak nowoczesny rezonans magnetyczny, jak wrocławska weterynaria, a kończąca się właśnie  inwestycja Centrum GeoInfoHydro stanie się wizytówką nowoczesnego kształcenia specjalistów.

Do specjalizacji, na które w sektorze rolnym będzie popyt prof. Roman Kołacz zalicza np. pracowników zajmujących się bezpieczeństwem żywności. – Dobrze działa i ma wyspecjalizowane kadry inspekcja weterynaryjna – mówi rektor Uniwersytetu Przyrodniczego -  ale dopiero tworzymy drugi ważny obszar związany z bezpieczeństwem żywności: medycynę roślin.  Są też dziedziny, w których mamy deficyt specjalistów, a które są jednak niszowe – np. specjaliści produkcji wina. Produkcja winiarska w Polsce się rozwija, mamy dobre wina, ale niewątpliwie nie będzie to największy w sektorze rynek pracy – podkreśla profesor. 

Do najsłabiej reprezentowanych w sektorze spożywczym rektor Kołacz zalicza też specjalistów od marketingu żywności. – Dobrze natomiast prezentuje się rynek specjalistów w zakresie technologii mięsa i mleczarstwa. Równocześnie tych pracowników nieustannie poszukują pracodawcy – ocenia rektor UPW.

Rynek specjalistów w branży spożywczej to rynek rosnący, ponieważ cały szeroko pojęty sektor spożywczy rośnie. Sektor to ponad 2,5 tysiąca przedsiębiorstw.  Wartość produkcji tych firm w 2013 roku to prawie 228 miliardów złotych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH