Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Rektor UPW otrzymał tytuł doktora honoris causa

Prof. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, otrzymał tytuł doktora honoris causa wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego.To efekt nie tylko przeszło 20-letniej współpracy prof. Trziszki z wrocławskimi medykami, ale przede wszystkim badawczych zainteresowań i dokonań profesora.

Rektor UPW otrzymał tytuł doktora honoris causa
Tadeusz Trziszka

Autor: portalspożywczy.pl
Data: 13-03-2019, 14:00

Tadeusz Trziszka od lat wprowadza do dyskursu naukowego i publicznego w Polsce pojęcie żywności funkcjonalnej i wyspecjalizowanej o znaczeniu prozdrowotnym. – To jaką żywność jemy  decyduje o zdrowiu poszczególnych osób, ale także wpływa na to co nazywamy zdrowiem publicznym – podkreśla profesor Trziszka. - Dwa podstawowe globalne problemy, z którymi musi zmierzyć się także Polska, to: wyżywienie ludzi (wg ONZ do 2050 roku 2,5-krotnie trzeba zwiększyć produkcję żywności) i zdrowie populacji, obejmujące przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym. Biorąc pod uwagę, że na zdrowie publiczne w 60-80 proc wpływa żywność – można powiedzieć, że mamy te dwa problemy są ze sobą silnie sprzężone. Polska ma potencjał, który można uruchomić w walce z oboma problemami i znacząco wpłynąć na jakość życia tu w kraju, ale także wykorzystać ten potencjał do wzmocnienia naszej pozycji w świecie.

Jednym z praktycznych pomysłów prof. Tadeusza Trziszki jest program społeczno-gospodarczy prowadzący do utworzenia na Dolnym Śląsku Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia (to docelowo: - produkcja żywności  nowej generacji o znaczeniu profilaktycznym wobec chorób cywilizacyjnych, - rozwój technologii pozwalających pozyskać i przetworzyć naturalne źródła surowców rolnych i biotechnologicznych w produkty żywnościowe i lecznice, - stworzenie wyspecjalizowanych usług o charakterze prozdrowotnym, rewitalizującym, - wreszcie edukacja popularyzująca zachowania prozdrowotne m.in. dotyczące żywienia).

Tadeusz Trziszka jest autorem kilkuset prac naukowych z zakresu technologii żywności, ekspertem technologii produkcji drobiu i jaj (specjalizuje się w systemach zarządzania jakością, jest audytorem laboratoriów badawczych). Podejmowana przez prof. Tadeusza Trziszkę problematyka badawcza obejmuje zagadnienia związane z chemią i technologią żywności ze szczególnym uwzględnieniem izolacji i zastosowań fosfolipidów z żółtka jaj, a także  procesów związanych  z enzymatyczną hydrolizą. W tym zakresie kierował 10-ma projektami badawczymi i w dwóch był kierownikiem zadań.  Wśród wszystkich projektów największym osiągnięciem naukowym i organizacyjnym był projekt „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj”  o akronimie:  „OVOCURA” realizowany w latach 2009 – 2018 wspólnie z pracownikami Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.  W projekcie tym  podjęto próbę opracowania i kompleksowego wykorzystania potencjału biologicznego jaj „nowej generacji”.  Odkryto wiele nowych biosubstancji, opracowano liczne nowe technologie. Jako liczące się osiągnięcia naukowe należy wymienić metody izolacji i badania aktywności biologicznej  cystatyny, Yolkiny, ovofosfolipidów, biopeptydów oraz opracowanie różnych form ich zastosowania biomedycznego.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.124.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.