Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Resort rolnictwa chce powołania Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 26-01-2013, 14:08
Resort rolnictwa chce powołania Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności
Trwa szczegółowa analiza kosztów i korzyści społecznych powołania nowej Inspekcji

Projekt utworzenia Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności w lipcu powinien trafić do prac rządowych. W resorcie rolnictwa trwa praca nad projektem założeń, w szczególności w zakresie skutków planowanych rozwiązań prawnych.

Jak dowiedziała się PAP w resorcie rolnictwa, trwa szczegółowa analiza kosztów i korzyści społecznych powołania nowej Inspekcji, w kontekście bezpieczeństwa żywności. Analizowana jest też efektywność funkcjonowania Inspekcji oraz skutków dla sektora finansów publicznych.

Chodzi o utworzenie jednej inspekcji odpowiadającej za bezpieczeństwo żywności "od pola do stołu". Połączone miałyby zostać inspekcje podlegające obecnie ministrowi rolnictwa: Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna, którą nadzoruje minister zdrowia.

Projekt założeń ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, mający na celu powołanie takiej skonsolidowanej struktury, został ujęty w wykazie prac legislacyjnych rządu i powinien być rozpatrzony przez Radę Ministrów w lipcu br.

Nadal jednak trwają ustalenia pomiędzy resortem rolnictwa a resortem zdrowia dot. kwestii włączenia do planowanej Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii tej części Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która obecnie nadzoruje jakość produkowanej żywności. Wcześniejsze rozmowy z ministerstwem zdrowia nie doprowadziły do porozumienia w tej sprawie. Resort ten dotychczas nie wyrażał zgody na włączenie do nowej struktury części Inspekcji Sanitarnej. Dyskusja na ten temat trwa już kilka lat.

Ministerstwo rolnictwa, choć dostrzega pilną potrzebę skoncentrowania pełnego nadzoru nad całym procesem produkcji żywności "od pola do stołu" w jednej jednostce organizacyjnej, jednak, uwzględniając złożony charakter tego przedsięwzięcia uważa, że podejmowane działania w tym zakresie muszą być dokładnie przemyślane i rozważne, aby zapewnić rozpoczęcie działalności nowej Inspekcji w sposób gwarantujący jej funkcjonowanie bez zbędnych zakłóceń - poinformowało biuro prasowe resortu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • observator 28-01-2013, 11:12:
Nowa Inspekcja powinna podlegać bezpośrednio Premierowi żeby właśnie uniknąć walki o stołki i wywieranie wpływu na decyzje. Dzisiaj kompetencje mimo wszystko są rozmyte i dlatego efekty działania inspekcji są mizerne. Inspekcje nie chcą ze sobą współpracować ale wolą konkurować, żeby pokazać kto jest ważniejszy!
  • piekarz 28-01-2013, 09:33:
Nad bezpieczeństwem żywności powinien czuwać minister zdrowia a nie minister rolnictwa. Ten ma w swoich strukturach inspekcję jakości, która nie zajmuje sie jakością żywności tylko opakowaniami. Ci ludzie mało znają się na zdrowym produkcie. Chyba, ze chodzi tu o kalesi i przydzielanie im stołków.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH