REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rocznie zjadamy o 150 ton soli mniej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-04-2009, 11:02

Firmy uczestniczące w programie "Wiem, co wybieram" przyczyniają się do wyeliminowania blisko 150 ton soli rocznie z produktów dostępnych na półkach sklepowych w Polsce. Już ponad 60 produktów w Polsce otrzymało logo "Wiem, co wybieram".

REKLAMA

Sól, a dokładniej zawarty w niej sód, jest głównym czynnikiem wpływającym na podwyższenie ciśnienia krwi u 3 na 10 dorosłych. Dzięki ograniczeniu spożycia soli, obniża się ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ma to szczególne znaczenie w kontekście Światowego Dnia Nadciśnienia przypadającego na dzień 17 maja, który w tym roku obchodzony jest pod hasłem "Salt and High Blood Pressure. Two Silent Killers", czyli "Sól i nadciśnienie. Dwaj cisi zabójcy."

"Wiem, co wybieram" to międzynarodowy program znakowania produktów żywnościowych. Zawartość tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, soli (sodu) oraz cukru w produkcie z logo „Wiem, co wybieram" jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi.

Firmy Unilever oraz FRoSTA uczestniczące w programie "Wiem, co wybieram" zredukowały zawartość soli (sodu) w swoich produktach dostosowując je do kryteriów opracowanych przez niezależnych naukowców wchodzących w skład komitetu naukowego programu. Unilever zmniejszył zawartość soli (sodu) w produktach marki Knorr, usuwając jej tym samym blisko 100 ton rocznie, a FRoSTA, zmieniając receptury Złotych Paluszków Rybnych, usunęła w ciągu roku 51 ton soli. Niedawno dołączyła do programu również pierwsza piekarnia - Vini z chlebem Hipolen z dodatkiem specjalnej odmiany lnu. Jego receptura powstała w oparciu o pracę doktorską z Akademii Rolniczej w Krakowie i spełnia kryteria programu „Wiem, co wybieram". Zachęcanie producentów do zmiany receptur jest szczególnie istotne, ponieważ szacuje się, że najwięcej soli spożywamy z produktami żywnościowymi przetworzonymi, zwłaszcza z chlebem, przekąskami, wędlinami.

Zalecane dzienne spożycie soli to nie więcej niż 5-6 g, jest to przybliżona objętość jednej płaskiej łyżeczki do herbaty. Większość Polaków nie stosuje się do tych zaleceń, spożywając jej o wiele więcej. Szacuje się, że średnio w naszym kraju spożycie kształtuje się w granicach 15 g dziennie, czyli około 3-krotnie więcej, niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Dodatkowo wiele osób ma nawyk solenia potraw przed ich spróbowaniem. Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie programu „Wiem, co wybieram" przez firmę PBS DGA na reprezentatywnej próbie Polaków, ponad 36 proc. respondentów twierdzi, że z różną częstotliwością zdarza im się solić potrawy jeszcze zanim ich spróbują.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH