Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rocznie zjadamy ok. 1,5 kg różnego rodzaju dodatków typu "E"

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-02-2010, 12:20

Dodatki do żywności oznaczone symbolem "E" są coraz częściej tematem publicznych dyskusji i kontrowersji. Wiele osób kojarzy je błędnie ze szkodliwymi substancjami chemicznymi. Ocenia się, że każdy z nas zjada w ciągu roku około 1,5 kg różnego rodzaju dodatków - mówi Artur Jędrzejak, główny technolog w firmie Regis.

Obecnie producenci poszukują coraz to nowych metod i składników, których zastosowanie w procesie technologicznym przyczynią się do podniesienia jakości i bezpieczeństwa produktu, zwiększenia wartości odżywczej i trwałości, ułatwienia procesu technologicznego czy też obniżenia kosztu produkcji. - Dozwolone substancje dodatkowe to substancje dodawane do żywności w liczbie od kilku do kilkunastu, w celu stworzenia wrażenia smaku i zapachu podobnego do naturalnego, zmiany konsystencji lub barwy oraz przedłużenia terminu ważności do spożycia - tłumaczy Jędrzejak. - Dodatki to żywności to substancje, których nie spożywa się zwyczajowo i które nie są typowym składnikiem żywności. Stosowanie dodatków do żywności musi być bezpieczne, niezbędne ze względu technologicznego oraz nie może wprowadzać w błąd konsumenta co do jakości zdrowotnej produktu - dodaje.

W związku z tym każda substancja dodatkowa dodawana do żywności musi posiadać ocenę Komitetu FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności, który w swoich pracach wykorzystuje wyniki najnowszych badań toksykologicznych, chemicznych i biologicznych. Następnie Komitet Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności i Zanieczyszczeń ustala dla poszczególnych substancji dodatkowych wskaźnik ADI (akceptowalne dzienne pobranie). W oparciu o powyższe opinie Parlament Europejski i Rada Unii Europejskiej wydaje rozporządzenia regulujące stosowanie substancji dodatkowych w produkcji żywności (1333/2008, 1334/2008).

W przepisach tych można znaleźć: wykaz dozwolonych substancji dodatkowych do żywności wraz z oznaczeniem międzynarodowym „E" oraz warunki ich stosowania (rodzaj środka spożywczego oraz maksymalne dopuszczalne poziomy). - Substancje dodatkowe, dla których nie zostały ustalone maksymalne dozwolone poziomy, stosuje się w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego, zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną. Ponadto Komisja Europejska w rozporządzeniu 2008/84, 2008/128 określiła kryteria czystości tych substancji mające zagwarantować powtarzalną jakość oraz bezpieczeństwo stosowania - wyjaśnia główny technolog Regis. - Regulacje te sprawiają, że żywność z udziałem substancji dodatkowych jest bezpieczna pod względem zdrowotnym i dodatkowo spełnia oczekiwania klienta w zakresie cech organoleptycznych - zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH