Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rocznie zjadamy ok. 1,5 kg różnego rodzaju dodatków typu "E"

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-02-2010, 12:20

Dodatki do żywności oznaczone symbolem "E" są coraz częściej tematem publicznych dyskusji i kontrowersji. Wiele osób kojarzy je błędnie ze szkodliwymi substancjami chemicznymi. Ocenia się, że każdy z nas zjada w ciągu roku około 1,5 kg różnego rodzaju dodatków - mówi Artur Jędrzejak, główny technolog w firmie Regis.

Obecnie producenci poszukują coraz to nowych metod i składników, których zastosowanie w procesie technologicznym przyczynią się do podniesienia jakości i bezpieczeństwa produktu, zwiększenia wartości odżywczej i trwałości, ułatwienia procesu technologicznego czy też obniżenia kosztu produkcji. - Dozwolone substancje dodatkowe to substancje dodawane do żywności w liczbie od kilku do kilkunastu, w celu stworzenia wrażenia smaku i zapachu podobnego do naturalnego, zmiany konsystencji lub barwy oraz przedłużenia terminu ważności do spożycia - tłumaczy Jędrzejak. - Dodatki to żywności to substancje, których nie spożywa się zwyczajowo i które nie są typowym składnikiem żywności. Stosowanie dodatków do żywności musi być bezpieczne, niezbędne ze względu technologicznego oraz nie może wprowadzać w błąd konsumenta co do jakości zdrowotnej produktu - dodaje.

W związku z tym każda substancja dodatkowa dodawana do żywności musi posiadać ocenę Komitetu FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności, który w swoich pracach wykorzystuje wyniki najnowszych badań toksykologicznych, chemicznych i biologicznych. Następnie Komitet Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności i Zanieczyszczeń ustala dla poszczególnych substancji dodatkowych wskaźnik ADI (akceptowalne dzienne pobranie). W oparciu o powyższe opinie Parlament Europejski i Rada Unii Europejskiej wydaje rozporządzenia regulujące stosowanie substancji dodatkowych w produkcji żywności (1333/2008, 1334/2008).

W przepisach tych można znaleźć: wykaz dozwolonych substancji dodatkowych do żywności wraz z oznaczeniem międzynarodowym „E" oraz warunki ich stosowania (rodzaj środka spożywczego oraz maksymalne dopuszczalne poziomy). - Substancje dodatkowe, dla których nie zostały ustalone maksymalne dozwolone poziomy, stosuje się w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego, zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną. Ponadto Komisja Europejska w rozporządzeniu 2008/84, 2008/128 określiła kryteria czystości tych substancji mające zagwarantować powtarzalną jakość oraz bezpieczeństwo stosowania - wyjaśnia główny technolog Regis. - Regulacje te sprawiają, że żywność z udziałem substancji dodatkowych jest bezpieczna pod względem zdrowotnym i dodatkowo spełnia oczekiwania klienta w zakresie cech organoleptycznych - zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 580) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.