Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie eksport żywności drogą lotniczą

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 05-05-2017, 14:57
Rośnie eksport żywności drogą lotniczą
fot. DHL

Jak mówi Iwona Połowicz, dyrektor frachtu lotniczego, DHL Global Forwarding, firma obserwuje rosnący eksport żywności droga lotniczą. Dominują takie produkty jak nabiał, ryby, mięsa, słodycze czy owoce.

Branża spożywcza charakteryzuje się rosnącą dynamiką. Rozwija się sprzedaż eksportowa naszych produktów, które cieszą się coraz większą popularnością wśród odbiorców za granicą. Zgodnie z najnowszymi szacunkami Głównego Urzędu Statystycznego wartość eksportu polskiej żywności za ubiegły rok wyniosła ponad 24 miliardy euro. - Około 80 procent eksportowanych z Polski produktów spożywczych trafia na rynki Unii Europejskiej, jednak u naszych klientów obserwujemy coraz większe zainteresowanie odległymi rynkami takimi jak Chiny, Japonia czy Stany Zjednoczone. Widzimy również wzrost importu żywności np. z krajów bardziej egzotycznych. Obsługujemy wielu klientów z branży spożywczej – mówi Iwona Połowicz.

Polskie produkty cieszą się bowiem coraz większym zainteresowaniem poza granicami kraju. Transporty odbywają się zarówno droga morską jak i lotniczą. - Wśród naszych klientów korzystających z transportu lotniczego obserwowaliśmy w ostatnich latach wzrost eksportu produktów mleczarskich, ryb, mięsa, słodyczy, owoców. Wzrosty zauważalne są także w branży tytoniowej. Bywa, że nawet wyroby alkoholowe są transportowane lotniczo – wymienia dyrektor frachtu lotniczego, DHL Global Forwarding

Przykładem konkretnych realizacji, w zakresie transportu w temperaturze kontrolowanej to między innymi setki ton świeżego łososia wysłanego do USA czy projekt wysyłki ponad 300 ton czekoladek dla jednego z odbiorców w Azji. Kolejnym ciekawym przykładem jest transport świeżych borówek do Japonii, czy nabiału na Kaukaz.

- Transportem lotniczym przewozimy również produkty spożywcze nie wymagające temperatury kontrolowanej. Na przykład zdrową żywność jaką wysyłamy do Chin, Korei, na Tajwan, do Indii oraz innych krajów Azji Południowowschodniej. Zdarza się, że niektóre produkty spożywcze są transportowane w lotniczych kontenerach chłodniczych. Kontenery w transporcie żywności są wykorzystywane zazwyczaj w sytuacjach, gdy wymagane jest zapewnienie temperatur skrajnych jak na przykład podczas transportu zamrożonego łososia. Nie dosyć, że bunkier (część kontenera chłodniczego, do której ładowany jest suchy lód) został po brzegi zasypany suchym lodem to jeszcze dodatkowo suchy lód został umieszczony w przestrzeni ładownej obok towaru – mówi Iwona Połowicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH