REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rozwija się rynek ekożywności

  • Autor: Dziennik Gazeta Prawna
  • Data: 06-11-2012, 08:48
Rozwija się rynek ekożywności

Coraz więcej Polaków sięga po zdrowe jedzenie. To szansa dla producentów, zwłaszcza stawiających na oryginalne smaki oraz tradycyjne, regionalne przepisy i sposoby wytwarzania - pisze Dziennik Gazeta Prawna.

REKLAMA

Jak podaje DGP, wiele firm z branży ekożywności to małe rodzinne zakłady, które zaczęły od niewielkiej produkcji a teraz operują na terenie co najmniej swojego województwa. Spotykają się na targach - w Polsce i za granicą, otrzymują nagrody i same zabiegają o kolejne certyfikaty potwierdzające qwydsoką jakość.

W ostatnim roku na niekorzyść takich producentów zmieniły się przepisy. Obecnie wszyscy drobni producenci, prowadzący działalność w formie marginalnej zgodnie z przepisami unijnymi mogą handlować tylko w województwie, gdzie wykonywana jest działalność i w okolicznych powiatach. Wcześniej ograniczenie dotyczyło województwa macierzystego i ościennych - czytamy w DGP.

Przeczytaj także:

30 proc. Polaków kupuje żywność ekologiczną

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Naukowiec 06-11-2012, 17:46:
Oj, zgadza się! Ekologiczne produkty są lepsze od wszelkiego rodzaju suplementów. 236 naukowych zestawień produktów ekologicznych z konwencjonalnymi, pochodzących z prawie setki różnych badań wykazały, że w 61% przypadków wyższą wartość odżywczą mają produkty organiczne.
  • Bez fermentu 06-11-2012, 17:28:
Ja myślę, że nie ma o co fermentu siać... jak ktoś mieszka w dużych miastach to ma mnóstwo sklepów ze zdrową żywnością, nawet w Arkadii są delikatesy ekologiczne Organic. A jak ktoś mieszka w małym miasteczku, to powinien wspierać właśnie lokalny handel. Prawo nie jest tutaj ograniczeniem, póki co największym ograniczeniem jest bark świadomości ludzi, że produkty ekologiczne są naprawdę zdrowsze, że inwestycja w takie jedzenie, to w rzeczywistości inwestycja we własne zdrowie. Nawet czytałam ostatnio w Zwierciadle fajną wypowiedź Reni Jusis, która stwierdziła: "Wierzę, że żywność może być również naszym lekarstwem. Zdrowe żywienie, nawet ekologiczne, jest tańsze niż leczenie". I ja też w to wierzę
  • Minotaur 06-11-2012, 17:15:
No jest w tym jakaś dziwna rozbieżność, z jednej strony liczne kampanie na rzecz promocji ekologicznej żywności i zdrowego odżywiania, a z drugiej ograniczenia prawne. To wszystko chyba powinno iść w parze. Ja rozumiem, że promujemy zakupy lokalne, ale jeżeli ktoś jest producentem ekologicznego miodu to może nie wyżyć ze sprzedaży tylko w obrębie najbliższych powiatów!

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH