Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozwija się rynek systemów jakości

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 20-01-2015, 14:18
Rozwija się rynek systemów jakości
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska

Rynek systemów jakości w branży rolno-spożywczej w moim odczuciu nadal się rozwija . Wciąż wzrasta liczba prowadzonych przez nas certyfikacji , jak i audytów na zlecenie sieci handlowych. Jeśli chodzi o zmiany w systemach jakości to można je określić jako doprecyzowywanie standardów funkcjonujących w przetwórstwie z coraz większą uwagą zwracaną na jakość podstawowych surowców i materiałów służących do produkcji żywności - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

Podkreśla, że szczególnie na etapie produkcji pierwotnej (rolniczej) żywności, systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa dynamicznie się rozwijają. - W 2015 roku poza tym, że wejdzie w życie nowa - piąta edycja standardu GLOBALG.A.P., rozpoczniemy również certyfikację Integrowanej Produkcji, którą dotychczas prowadziła Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Jest to kolejny system mający zapewnić bezpieczeństwo żywności już na samym początku jej wytwarzania, ale bierze również pod uwagę aspekty ochrony środowiska, które zawsze ściśle wiążą się z działalnością rolniczą - mówi Małgorzata Kręcka.

W branży spożywczej, gdzie wdrożenie systemu mającego zapewnić bezpieczeństwo żywności jest obowiązkowe (HACCP), certyfikaty mają szczególne znaczenie.

- Niestety z informacji, które docierają do nas z rynku wynika, że certyfikaty wydawane przez niektóre jednostki nie zawsze są zgodne z rzeczywistym spełnieniem określonych wymagań. Dlatego kluczowe zarówno dla producentów, jak i odbiorców powinno być zwrócenie uwagi na organ, który dany certyfikat wydał. Już teraz widoczne jest grono firm certyfikujących, których certyfikaty są godne zaufania. Jeśli ten trend się utrzyma powinniśmy mieć do czynienia z sytuacją, w której zmniejszy się potrzeba dodatkowych audytów wykonywanych lub zlecanych przez sieci handlowe - uważa Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Trener, konsultant SJ 21-01-2015, 12:11:
akurat w/w jednostka raczkuje na rynku certyfikacji w Polsce a jej Kierownik wypowiada się na temat "innych" w domyśle niewiargygodnych jednostek. Można się tylko uśmiechnąć i pokiwać kłową z politowaniem. Wpierw należy stworzyć sobie własny profesjonalny zespół a potem wypowiadać się o innych. wiem co mówię, bo miałam już kontakt z audytorem w/w w jednostki w trakcie certyfikacji zakładu i jego umiejętności wiedza budziły sporo wątpliwości. Analogicznie dział szkoleń w/w firmy tez nie należy według mojej opinii do profesjonalnych

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH