Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozwinęło się intelektualne otoczenie sektora rolno-spożywczego

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 12-05-2016, 14:17
Rozwinęło się intelektualne otoczenie sektora rolno-spożywczego
prof. Tadeusz Trziszka /fot. UPW

Polski sektor rolno-spożywczy przeobraził się strukturalnie i jakościowo. Rozwinęło się także intelektualne otoczenie sektora, które tworzą uczelnie i instytuty przyrodnicze. Warto podkreślić, że ułatwianie tych relacji, powinno się także stać elementem polityki rozwojowej państwa i zasadą działania jego instytucji – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl profesor Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

O tym, czy staniemy się gospodarką zaawansowaną i konkurencyjną globalnie, zdecyduje między innymi dokończenie transformacji rolnictwa – uważa prof. Trzyszka. Różnica w produktywności polskiego rolnictwa w stosunku do średniej krajów tzw. Starej Unii (UE-15) wynosi 59 procent. To prawda, że w 2008 roku wynosiła 70 procent, ale prawdą jest też, że bez konkretnych działań, dalsze znaczące zmniejszenie tej różnicy nie jest już możliwe.

Osobiście jestem przekonany, że poza działaniami, co do których już wielokrotnie się porozumieliśmy związanych ze strukturą gospodarstw, koniecznością konsolidacji gruntów, tworzenia kooperatyw czy spółdzielni obejmujących wszystkie ogniwa procesu pozyskania i dystrybucji żywności, podniesieniem wydajności upraw, przejściem do produkcji wysoko przetworzonej - jednym z ważnych kierunków powinno być skoordynowanie polityk zdrowotnej i żywnościowej państwa – mówi rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Podkreśla, że zdrowie publiczne w 80 procentach zależy od żywienia i żywności. Żywność ma nieprawdopodobne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. - To wiedza, która z trudem przebija się do świadomości decydentów – zauważa profesor.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Producent 13-05-2016, 11:19:
Wiedza - wg prof. Trziszki - z trudem przebija się do świadomości decydentów bo ci się źle odżywiają. Wg mnie jest jescze wiele innych powodów.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH