REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rozwój dań gotowych spowoduje wzrost popytu na mrożenie kriogeniczne

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-08-2013, 15:09
Rozwój dań gotowych spowoduje wzrost popytu na mrożenie kriogeniczne
Maria Kostka, specjalista ds. Rozwoju Rynku Spożywczego Air Liquide Sp. z o. o.

Rynek spożywczy w Polsce rozwija się pod kątem dań gotowych oraz produktów o wysokiej jakości. Wraz z tym wzrostem rośnie zapotrzebowanie na innowacyjne rozwiązania kriogeniczne które są dostosowywane bezpośrednio pod wymagania klienta - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Maria Kostka, specjalista ds. Rozwoju Rynku Spożywczego Air Liquide Sp. z o. o.

REKLAMA

Mrożenie mechaniczne (wykorzystujące urządzenia gdzie czynnikiem chłodniczym jest freon czy amoniak) jest procesem długotrwałym. Powoduje ono powolne zamarzanie wody w produkcie wskutek czego tworzą się w nim duże kryształy lodu uszkadzające strukturę komórkową i powodują utratę ich jakości po rozmrożeniu.

Jak mówi Maria Kostka, Grupa Air Liquide opracowała technologię mrożenie kriogenicznego z wykorzystaniem ciekłego azotu o temperaturze -196 st.C, która charakteryzuje się maksymalną szybkością. Zamrażana szokowo woda tworzy mikrokryształy, które nie uszkadzają tekstury produktu po rozmrożeniu, nie mają też wpływu na utratę aromatu czy smaku.

Wykorzystanie rozwiązań kriogenicznych oprócz najwyższej jakości produktu zapewnia również dodatkowe korzyści: zwiększenie wydajności mrożenia (czas zamrożenia produktów do -18 st.C może wynosić nawet kilka minut!), zapobieganie stratom masy produktu w postaci ususzki (woda powierzchniowa stanowiąca nawet 5 proc. masy produktu zamrażana jest w ciągu kilku pierwszych sekund procesu, co zapobiega jej odparowaniu), zwiększenie wydajności innych urządzeń obecnych na zakładzie klienta (mrożenie powierzchniowe przed plasterkowaniem umożliwia wykorzystanie wysokowydajnych krajalnic) oraz poszerzenie portfolio produktów klienta poprzez mrożenie IQF, jednoczesne mrożenie IQF i pokrywanie sosem produktów itd.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • domin 06-09-2013, 19:46:
ja też ale ta Pani na pewno wie co mówi :-)
  • BartSimpson 02-09-2013, 22:16:
O co Kaman? Zobaczyłem na artykuł ze względu na panią Marię. I czasami to wystarcza by zainteresować człowieka tematem.... Jutro przeczytam :)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH