Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rusza kampania "Zasmakuj w Wielkopolsce"

  • Autor: PAP
  • Data: 07-04-2014, 18:49

11 małopolskich produktów regionalnych chronionych unijnym certyfikatem będzie promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Przysmaki te będzie można spróbować od kwietnia do października podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie.

Jak przypomniała w poniedziałek Paulina Korbut z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.

W tym roku akcja "Zasmakuj w Małopolsce" rozpocznie się 13 kwietnia w Niedzielę Palmową w Lipnicy Murowanej, podczas odbywającego się tam konkursu palm wielkanocnych. Następnie akcja zagości w 26 miejscowościach całej Małopolski, gdzie podczas lokalnych imprez plenerowych trwać będą prezentacje połączone z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych.

Specjalną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które przygotują potrawy z wykorzystaniem rodzimych produktów regionalnych. Zaplanowano też quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci.

Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo małopolskie jest polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia posiadają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś", a Chronione Oznaczenie Geograficzne - jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • profesjonalista 08-04-2014, 09:16:
Co za niechlujność dziennikarska. W tytule Wielkopolska a w treści artykuł o Małopolsce! Często mylą miliony z miliardami, ostrów Wielkopolski z Ostrowią Mazowiecką. Więcej rzetelności.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH