Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek żywności ekologicznej pozostanie marginesem

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 21-04-2011, 08:34
Rynek żywności ekologicznej pozostanie marginesem
prof. dr hab. Stanisław Zięba, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej (RGŻ) i były minister rolnictwa

Liczba biogospodarstw szybko rośnie, ale podbój Europy przez ich wytwory to mit. Zdaniem eksperta, rynek żywności ekologicznej pozostanie niszowy i będzie ona dostępna głównie dla posiadaczy zasobnych portfeli - pisze "Puls Biznesu".

Tylko w 2010 r. liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła aż o 20 proc., do ponad 20,6 tys. Choć żywność ekologiczna staje się coraz bardziej modna i rozpala wyobraźnię wielu przedsiębiorców, to jednak eksperci studzą emocje.

Zdaniem prof. dr hab. Stanisława Zięby, byłego ministra rolnictwa, żywność ekologiczna stanowi w Polsce zaledwie około 1-1,5 proc. całego rynku, a do 2020 r. osiągnie u nas nie więcej niż 3-4 proc. Na świecie i w Europie nowoczesny rynek rolny i żywnościowy to rynek wielkoseryjnych, powtarzalnych, identyfikowalnych towarów produkowanych w standardach międzynarodowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 21-04-2011, 09:17:
Nietrudno się nie zgodzim z panem profesorem. Niestety co nie poniektórzy w Polsce "zachłysnęli" się żywnością ekologiczną, patrząc głównie na rozwój tego rynku w RFN czy w Holandii. Nikt jednak nie wziął pod uwagę, że Niemcy i Holandia to rolnictwo wysokotowarowe i uprawy intensywne, duże zużycie nawozów sztucznych i innych. Polska to kompletnie drugi biegun, małe gospodarstwa rodzinne, mała produkcja, mało wielkoobszarowych gospodarstw, to jest akurat cecha państw gdzie dominuje zywność regionalna i tradycyjna, czyli całkowicie co innego niż żywność ekologiczna. Owszem, nie należy spodziewać się jakiegoś wielkiego rozwoju tego rynku, ale na pewno, w przypadku Polski ma on dużo, dużo większy potencjał rozwoju, głównie ze względu na formę polskiego rolnictwa i tradycyjne podejście do jedzenia wśród Polaków. Co więcej, również w Niemczech da się zauważyć odwrót od żywności ekologicznej do żywności regionalnej i tradycyjnej. Niemcy wolą po prostu smak i "swojskość", po chwilowym zapatrzeniu w żywność międzynarodową, fast-foody społeczeństwo niemieckie zaczyna wracać do swoich, tradycyjnych przyzwyczajeń.
Żywność ekologiczna będzie istnieć i się rozwijać, ale głównie w krajach gdzie rolnictwo ma charakter przemysłowy, jako alternatywa (USA, Kanada, Niemcy, Holandia). Polska raczej dołączy do drugiej grupy, gdzie obok żywności przemysłowej, alternatywą będzie żywność GI, tak jak we Francji, Hiszpanii, Chinach, Indiach, Grecji czy krajach bałkańskich.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH