Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek żywności funkcjonalnej w Polsce nie dogania Europy

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 31-01-2012, 08:10
Rynek żywności funkcjonalnej w Polsce nie dogania Europy
Niemal 70 proc. Polaków w ogóle nie zetknęło się z żywnością funkcjonalną

Firma badawcza Euromonitor International szacuje, że rynek żywności funkcjonalnej w Polsce urośnie w 2012 roku o 3 proc., do ponad 1,2 mld euro. Do 2015 roku wartość rynku ma się zwiększyć do niemal 1,34 mld euro. Takie tempo wzrostu jest zbyt powolne, aby dogonić kraje z europejskiej czołówki - informuje Rzeczpospolita.

Jak podaje Rzeczpospolita, dla porównania Brytyjczycy wydadzą w tym roku na żywność funkcjonalną ok. 5,7 mld euro.

Zdaniem ekspertów, przeszkodą do rozwoju tego rynku w Polsce jest konserwatyzm Polaków, a także ich mała wiedza na temat żywności funkcjonalnej. Badania rynkowe pokazują, iż niemal 70 proc. Polaków w ogóle nie zetknęło się z żywnością prozdrowotną - czytamy w Rzeczpospolitej.

Przeczytaj także:

Żywność funkcjonalna - czyli co? Konsekwencje braku definicji tej kategorii

Raport: Prawie 70 proc. Polaków nigdy nie słyszało o żywności funkcjonalnej

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 31-01-2012, 08:36:
Dziennikarze z RP czy innych gazet, chcą z nas na siłę zrobić Brytyjczykami, którzy odżywiają się wstrętnym lub mało smacznym jedzeniem. W Wielkiej Brytanii, nawet produkty regionalne i tradycyjne nie są wcale atrakcyjne dla Polaka czy innego Europejczyka z kontytentu. Polsce absolutnie nie potrzebna żadna tam żywność prozdrowotna, wystarczy nasza tradycyjna i regionalna żywność oraz w mniejszym stopniu żywność ekologiczna. Polacy mają wszystko co potrzebne, aby odżywiać się super-zdrowo i być jednym z najzdrowszych narodów Europy. Potrzeba tylko jednej, najważniejszej rzeczy - EDUKACJI. Ludzie muszą wiedzieć, jak bogata jest nasza kuchnia i nasze kulinaria, jak zdrowe są polskie owoce i warzywa (śliwki, jabłka, marchew) polskie oleje tradycyjne (Rydzowy, Lniany i inne), polskie ryby słodkowodne czy tradycyjne polskie odmiany zwierząt i mięsa (Wołowina Lubelska, Świnia Rasy Puławskiej, Jagnięcina Podhalańska i inne) czy tradycyjne potrawy bazujące na kaszach. Jeśli Polak będzie odżywiał się prawdziwie po polsku, na najbardziej tradycyjnych i regionalnych polskich produktach i będzie gotował arcypolskie potrawy, bez ziemniaków, makaronów czy ryżu, ale na kaszach, z pewnością będzie zdrów jak ryba.
Ci co promują żywnośc funkcjonalną, wpierw chcą nas otruć nie-polskim chłamem typu frytki, ziemniaki pieczone, płatki śniadaniowe, pieczywo chrupkie itd.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH