Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek żywności funkcjonalnej w Polsce nie dogania Europy

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 31-01-2012, 08:10
Rynek żywności funkcjonalnej w Polsce nie dogania Europy
Niemal 70 proc. Polaków w ogóle nie zetknęło się z żywnością funkcjonalną

Firma badawcza Euromonitor International szacuje, że rynek żywności funkcjonalnej w Polsce urośnie w 2012 roku o 3 proc., do ponad 1,2 mld euro. Do 2015 roku wartość rynku ma się zwiększyć do niemal 1,34 mld euro. Takie tempo wzrostu jest zbyt powolne, aby dogonić kraje z europejskiej czołówki - informuje Rzeczpospolita.

Jak podaje Rzeczpospolita, dla porównania Brytyjczycy wydadzą w tym roku na żywność funkcjonalną ok. 5,7 mld euro.

Zdaniem ekspertów, przeszkodą do rozwoju tego rynku w Polsce jest konserwatyzm Polaków, a także ich mała wiedza na temat żywności funkcjonalnej. Badania rynkowe pokazują, iż niemal 70 proc. Polaków w ogóle nie zetknęło się z żywnością prozdrowotną - czytamy w Rzeczpospolitej.

Przeczytaj także:

Żywność funkcjonalna - czyli co? Konsekwencje braku definicji tej kategorii

Raport: Prawie 70 proc. Polaków nigdy nie słyszało o żywności funkcjonalnej

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 31-01-2012, 08:36:
Dziennikarze z RP czy innych gazet, chcą z nas na siłę zrobić Brytyjczykami, którzy odżywiają się wstrętnym lub mało smacznym jedzeniem. W Wielkiej Brytanii, nawet produkty regionalne i tradycyjne nie są wcale atrakcyjne dla Polaka czy innego Europejczyka z kontytentu. Polsce absolutnie nie potrzebna żadna tam żywność prozdrowotna, wystarczy nasza tradycyjna i regionalna żywność oraz w mniejszym stopniu żywność ekologiczna. Polacy mają wszystko co potrzebne, aby odżywiać się super-zdrowo i być jednym z najzdrowszych narodów Europy. Potrzeba tylko jednej, najważniejszej rzeczy - EDUKACJI. Ludzie muszą wiedzieć, jak bogata jest nasza kuchnia i nasze kulinaria, jak zdrowe są polskie owoce i warzywa (śliwki, jabłka, marchew) polskie oleje tradycyjne (Rydzowy, Lniany i inne), polskie ryby słodkowodne czy tradycyjne polskie odmiany zwierząt i mięsa (Wołowina Lubelska, Świnia Rasy Puławskiej, Jagnięcina Podhalańska i inne) czy tradycyjne potrawy bazujące na kaszach. Jeśli Polak będzie odżywiał się prawdziwie po polsku, na najbardziej tradycyjnych i regionalnych polskich produktach i będzie gotował arcypolskie potrawy, bez ziemniaków, makaronów czy ryżu, ale na kaszach, z pewnością będzie zdrów jak ryba.
Ci co promują żywnośc funkcjonalną, wpierw chcą nas otruć nie-polskim chłamem typu frytki, ziemniaki pieczone, płatki śniadaniowe, pieczywo chrupkie itd.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane