Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rzecznik GIS: Na liście barwników spożywczych dopuszczonych do stosowania w UE są tylko produkty bezpieczne

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 25-11-2011, 13:36
Rzecznik GIS: Na liście barwników spożywczych dopuszczonych do stosowania w UE są tylko produkty bezpieczne
Na zdj. Jan Bondar, rzecznik GIS

Polskie przepisy dotyczące stosowania w żywności barwników używanych np. w cukierkach, są takie same jak przepisy obowiązujące w innych państwach Unii Europejskiej, zaś w unijnym wykazie znajdują się jedynie te dodatki, których proponowane zastosowania uznano za bezpieczne - ocenia Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

- Pojawiające się informacje prasowe dotyczące rzekomej toksyczności barwników stosowanych np. w cukierkach, wynikają z niezrozumienia nowego obowiązku nałożonego na producentów w zakresie znakowania żywności. Polskie przepisy prawne dotyczące stosowania w żywności substancji dodatkowych są takie same jak przepisy obowiązujące w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej, a żywność znajdująca się na polskim rynku jest z definicji bezpieczna - mówi Jan Bondar w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

- Innymi słowy takie same cukierki są na półkach sklepów niemieckich, hiszpańskich, czy litewskich, ale tylko w naszych mediach „działają one jak dopalacze" - dodaje.

Jak przypomina rzecznik GIS, bezpieczeństwo wszystkich obecnie dopuszczonych dodatków do żywności zostało ocenione przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W unijnym wykazie znajdują się jedynie te dodatki, których proponowane zastosowania uznano za bezpieczne.

W wyniku programu ponownej oceny zweryfikowano dotychczas stosowanie trzech barwników spożywczych, ponieważ EFSA obniżył ich dopuszczalne dzienne spożycie i uznał, że narażenie ludzi na te barwniki jest prawdopodobnie zbyt wysokie. Dlatego najwyższe dopuszczalne poziomy tych barwników, jakie mogą zostać zastosowane w żywności, zostaną obniżone na początku 2012 r. Dotyczy to Żółcieni chinolinowej (E 104), Żółcieni zachodzącego słońca (E 110) oraz Pąsu 4R (E 124) - informuje Jan Bondar.

Przypomina on także, iż barwniki należące do tak zwanej grupy Southampton (E 110 Żółcień pomarańczowa, E 104 Żółcień chinolinowa, E 122 Azorubina/Karmoizyna, E 129 Czerwień Allura, E 102 Tartrazyna, E 124 Pąs 4R) są dopuszczalne zgodnie z prawem europejskim do stosowania w produkcji żywności, ale ich obecność uwarunkowana jest zamieszczeniem na etykiecie komunikatu „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci".

- Obowiązek takiego znakowania - z zachowaniem okresu przejściowego - został nałożony w interesie dzieci cierpiących na nadpobudliwość ruchową (ADHD), tak by rodzice mogli dokonywać świadomych wyborów konsumenckich. Obecnie nie można określić ostatecznej odpowiedzi naukowej dotyczącej znaczenia sztucznych barwników w zespole ADHD. Tym niemniej, osoby które pragną unikać ich spożywania mogą łatwo sprawdzić, czy znajdują się one w tabeli składu odżywczego produktu - tłumaczy Jan Bondar.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 270) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH