Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rzecznik GIS: Na liście barwników spożywczych dopuszczonych do stosowania w UE są tylko produkty bezpieczne

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 25-11-2011, 13:36
Rzecznik GIS: Na liście barwników spożywczych dopuszczonych do stosowania w UE są tylko produkty bezpieczne
Na zdj. Jan Bondar, rzecznik GIS

Polskie przepisy dotyczące stosowania w żywności barwników używanych np. w cukierkach, są takie same jak przepisy obowiązujące w innych państwach Unii Europejskiej, zaś w unijnym wykazie znajdują się jedynie te dodatki, których proponowane zastosowania uznano za bezpieczne - ocenia Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

- Pojawiające się informacje prasowe dotyczące rzekomej toksyczności barwników stosowanych np. w cukierkach, wynikają z niezrozumienia nowego obowiązku nałożonego na producentów w zakresie znakowania żywności. Polskie przepisy prawne dotyczące stosowania w żywności substancji dodatkowych są takie same jak przepisy obowiązujące w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej, a żywność znajdująca się na polskim rynku jest z definicji bezpieczna - mówi Jan Bondar w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

- Innymi słowy takie same cukierki są na półkach sklepów niemieckich, hiszpańskich, czy litewskich, ale tylko w naszych mediach „działają one jak dopalacze" - dodaje.

Jak przypomina rzecznik GIS, bezpieczeństwo wszystkich obecnie dopuszczonych dodatków do żywności zostało ocenione przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W unijnym wykazie znajdują się jedynie te dodatki, których proponowane zastosowania uznano za bezpieczne.

W wyniku programu ponownej oceny zweryfikowano dotychczas stosowanie trzech barwników spożywczych, ponieważ EFSA obniżył ich dopuszczalne dzienne spożycie i uznał, że narażenie ludzi na te barwniki jest prawdopodobnie zbyt wysokie. Dlatego najwyższe dopuszczalne poziomy tych barwników, jakie mogą zostać zastosowane w żywności, zostaną obniżone na początku 2012 r. Dotyczy to Żółcieni chinolinowej (E 104), Żółcieni zachodzącego słońca (E 110) oraz Pąsu 4R (E 124) - informuje Jan Bondar.

Przypomina on także, iż barwniki należące do tak zwanej grupy Southampton (E 110 Żółcień pomarańczowa, E 104 Żółcień chinolinowa, E 122 Azorubina/Karmoizyna, E 129 Czerwień Allura, E 102 Tartrazyna, E 124 Pąs 4R) są dopuszczalne zgodnie z prawem europejskim do stosowania w produkcji żywności, ale ich obecność uwarunkowana jest zamieszczeniem na etykiecie komunikatu „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci".

- Obowiązek takiego znakowania - z zachowaniem okresu przejściowego - został nałożony w interesie dzieci cierpiących na nadpobudliwość ruchową (ADHD), tak by rodzice mogli dokonywać świadomych wyborów konsumenckich. Obecnie nie można określić ostatecznej odpowiedzi naukowej dotyczącej znaczenia sztucznych barwników w zespole ADHD. Tym niemniej, osoby które pragną unikać ich spożywania mogą łatwo sprawdzić, czy znajdują się one w tabeli składu odżywczego produktu - tłumaczy Jan Bondar.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH