REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rzecznik GUS: Zrezygnuję z oliwki. Ale bułki z szynką nie oddam

  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 02-03-2009, 10:25

Gazeta Wyborcza przeprowadziła wywiad z Władysławem Łagodzińskim, rzecznikiem prasowym Głównego Urzędu Statycznego. Rozmowa dotyczyła pogarszającej się sytuacji gospodarczej i reakcji na nią konsumentów.

REKLAMA

GW: Wszystko szło już ku lepszemu...

: ... mieliśmy już bułkę z szynką, mieliśmy masło, szynkę. A do niedawna na bułce pojawiły się oliwki i pepperoni.
A w dobie kryzysu czeka nas czerstwy chleb i margaryna?

- Co najwyżej stracimy oliwki.

GUS liczy ludziom bułki?

- W pewnym sensie. Od połowy lat 90. zadamy pytanie: co robisz, kiedy masz kłopoty? Jak sobie radzisz, kiedy ci nie starcza? Co kupujesz? Z czego rezygnujesz? Chcieliśmy sprawdzić, jak przebiega oswajanie się z gospodarką rynkową.

Wnioski z ostatnich badań są takie; spora część społeczeństwa ma strategię na przetrwanie kryzysu, za wszelką cenę zabezpiecza, to co już ma, status, który już sobie wypracowała. Czyli: no dobrze, na pewien czas zrezygnuję z oliwki. Ale bułki z szynką nie oddam.

Rzecz jasna nasze rozważania o oliwkach nie dotyczą sporej grupy społeczeństwa., która żyje na granicy przetrwania. To ludzie, którzy walczą o pieniądze na jedzenie, rachunki. Pamiętajmy, że kilkanaście procent Polaków żyje w warunkach, które uprawniają ich do korzystania z pomocy opieki społecznej. I w tym roku ten odsetek zapewne wzrośnie.

Ludzie już oszczędzają? Odmawiają sobie wszystkiego?

- W granicach rozsądku. Rezygnujemy z pepperoni i dojrzewającej hiszpańskiej szynki. Zamiast oliwek wybieramy marynowaną paprykę. Zamiast pół kilograma szynki bierzemy 10 deko.

Nastąpił wielki powrót do konfekcjonowania - klienci zamiast całego kurczaka biorą dwa udka, zamiast 20 parówek wolą te pakowane na sztuki.
Do łask powraca wraca także kupowanie produktów pojedynczo. Kiedyś to była hańba, dziś wszyscy bez żenady proszą o jedną pomarańcze, Jeną paprykę, czy jedną cytrynę.

Wybieramy także inne gatunki produktów żywnościowych. Szynka? Owszem, ale ta najtańsza. Mięso? Spada popyt na polędwicę wołową i schab. Wraca łopatka wieprzowa, szponder, biodrówka, boczek.

Więcej w dzisiejszym wydaniu Gazety Wyborczej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH