Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Sektor rolno-spożywczy: Co wpływa na spadającą popularność pracy tymczasowej?

Praca tymczasowa w sektorze rolno-spożywczym ma istotny wpływ zarówno na przebieg zbiorów, jak i produkcję przemysłu spożywczego – mówią serwisowi portalspozywczy.pl Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz, ekspertki z Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

Sektor rolno-spożywczy: Co wpływa na spadającą popularność pracy tymczasowej?
fot. shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 14-06-2019, 11:25

– Wiele gatunków warzyw i owoców, których owoce, lub inne części jadalne (kalafiory) są bardzo delikatne i nietrwałe (truskawki, maliny, jabłka, borówka wysoka, wiśnie, pomidory, ogórki, papryka, pieczarki, cukinie i kalafiory, śliwki, gruszki, czereśnie i brzoskwinie) muszą być zbierane ręcznie. Ponadto, wiele owoców i warzyw dojrzewa w tym samym czasie, co powoduje spiętrzenie prac i zwiększone zapotrzebowanie na pracowników. Podobne skutki niosą zmienne warunki pogodowe - tłumaczą Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz, ekspertki z Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

– W sytuacji rekordowo niskiego bezrobocia w gospodarce polskiej, spiętrzenie w krótkim okresie prac w sektorze rolno-spożywczym i potrzeba szybkiego zatrudnienia pracowników na pewien okres, powodują że firmy mają istotne problemy z zatrudnieniem pracowników tymczasowych do prac sezonowych. Tym bardziej, że spada zainteresowanie pracą tymczasową zarówno ze strony pracowników jak i pracodawców, którzy wolą zatrudnić stałego pracownika niż korzystać z pracowników tymczasowych – dodają. 

Ekspertki przypominają, że z końcem listopada 2018 r. upłynął 18-miesieczny limit długości zatrudnienia pracownika tymczasowego u jednego pracodawcy. – Konsekwencją tego jest dalszy spadek liczby pracowników tymczasowych. Część z nich znajduje bowiem stałe zatrudnienie u swoich pracodawców, a pozostali najprawdopodobniej będą kontynuowali współpracę w ramach innych form zewnętrznego zatrudnienia. W ten sposób niskie bezrobocie, brak pracowników do pracy i rosnąca motywacja pracodawców do zatrudniania pracowników na etat wpływają na spadającą popularność pracy tymczasowej – informują Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz. 

Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz podkreślają, że większość owoców i warzyw to produkty delikatne i nietrwałe, które nie mogą być zbierane mechanicznie. – Tymczasem zbiór ręczny jest pracą uciążliwą fizycznie i obecnie już kosztochłonną. Jej koszty stanowią, w zależności od gatunku rośliny, od 70% do nawet 85% nakładów ponoszonych w całym cyklu produkcji. Stąd każde podwyższenie ekonomicznych warunków zatrudnienia pracowników, w tym sezonowych, istotnie wpływa na sytuację ekonomiczną firm sektora rolno-spożywczego – tłumaczą. 

więcej informacji:

praca RSS ALERT    /    praca tymczasowa RSS ALERT    /    praca sezonowa RSS ALERT    /    branża rolno-spożywcza RSS ALERT    /    sektor rolno-spożywczy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.242.193.41
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.