REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sektor rolno-spożywczy we Włoszech - krótka charakterystyka

  • Autor: portalspozywczy.pl/WPHI w Rzymie
  • Data: 25-09-2015, 13:57

Według Federacji Włoskiego Sektora Rolno-Spożywczego Federalimentare włoski sektor spożywczy stanowi 13 proc. wartości przemysłu włoskiego ogółem. Jest to druga dla Włochów, po sektorze metalurgicznym, najważniejsza gałąź przemysłu o łącznej wartości 132 mld euro.

REKLAMA

W 2013 roku produkcja w sektorze spadła względem roku poprzedniego o 0,7 proc., obroty jednak zwiększyły się o 1,5 proc. Wzrósł także eksport o 5,8 proc., którego wartość stanowiła 26,2 mld euro. Import wzrósł o 4,1 proc. i stanowił 19,4 mld euro. W porównaniu z innymi danymi dotyczącymi wyników we włoskim przemyśle, gdzie obroty spadły o 3,4 proc., sektor spożywczy to jedyny sektor, który odnotował wzrost.

W 2014 r. produkcja rolno-spożywcza wzrosła o 0,6 proc., a eksport 3,1 proc. osiągając wartość 34,3 mld euro. Zatrudnienie w rolnictwie wzrosło o 1,5 proc. Obecnie we włoskiej branży rolno-spożywczej działa 58 tys. firm i generuje ona 385 tys. miejsc pracy, a osób pracujących w produkcji rolnej jest 850 tys. Prognozy na 2015 rok przewidują wzrost produkcji o 1,1 proc., konsumpcji o 0,3 proc., natomiast eksportu o 5,5 proc.

Pod względem produkcji, sektor jest bardzo zróżnicowany z uwagi na różnice miedzy Północą a Południem Włoch, które maja swoje odzwierciedlenie w klimacie, a co za tym idzie w rodzaju upraw, hodowli i produkcji.

W Piemoncie uprawia się zboża, ziemniaki, warzywa i owoce, buraki cukrowe i rośliny pastewne. W górzystych terenach Regionu uprawia się winorośl na wino. Piemont koncentruje się na hodowli bydła i trzody chlewnej.

Dolina Aosty ma raczej skromny wkład w gospodarkę rolną, rosną tu ziemniaki, jabłka, winogrona, jęczmień, a hoduje się bydło.

Trydent – Górna Adyga – Region ten słynie przede wszystkim z jabłek oraz win.

Rolnictwo Lombardii skupia się głównie na produkcji zbóż (kukurydza, soja, pszenica), warzyw, owoców (gruszki i melony) i wina. Znacznie rozwinęła się produkcja pasz wykorzystywanych do hodowli bydła i świń, ponieważ w Lombardii hoduje się bydło i bawoły, kozy, konie, owce i świnie. W licznych w Regionie jeziorach hoduje się ryby.

W Ligurii uprawia się drzewa owocowe (cytryny, brzoskwinie, morele) i warzywa, bazylię, fioletowe szparagi, karczochy, oliwki a także produkuje wina, głownie białe. Hoduje się tu bydło mięsne i mleczne.

W Wenecji Euganejskiej uprawia się pszenicę, kukurydzę, owoce, warzywa, a hoduje zwierzęta gospodarskie (bydło, świnie). Tak jak w większości Regionów Włoch, produkuje się również wino.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH