Sektor rolno-spożywczy we Włoszech - krótka charakterystyka
Według Federacji Włoskiego Sektora Rolno-Spożywczego Federalimentare włoski sektor spożywczy stanowi 13 proc. wartości przemysłu włoskiego ogółem. Jest to druga dla Włochów, po sektorze metalurgicznym, najważniejsza gałąź przemysłu o łącznej wartości 132 mld euro.
W 2013 roku produkcja w sektorze spadła względem roku poprzedniego o 0,7 proc., obroty jednak zwiększyły się o 1,5 proc. Wzrósł także eksport o 5,8 proc., którego wartość stanowiła 26,2 mld euro. Import wzrósł o 4,1 proc. i stanowił 19,4 mld euro. W porównaniu z innymi danymi dotyczącymi wyników we włoskim przemyśle, gdzie obroty spadły o 3,4 proc., sektor spożywczy to jedyny sektor, który odnotował wzrost.
W 2014 r. produkcja rolno-spożywcza wzrosła o 0,6 proc., a eksport 3,1 proc. osiągając wartość 34,3 mld euro. Zatrudnienie w rolnictwie wzrosło o 1,5 proc. Obecnie we włoskiej branży rolno-spożywczej działa 58 tys. firm i generuje ona 385 tys. miejsc pracy, a osób pracujących w produkcji rolnej jest 850 tys. Prognozy na 2015 rok przewidują wzrost produkcji o 1,1 proc., konsumpcji o 0,3 proc., natomiast eksportu o 5,5 proc.
Pod względem produkcji, sektor jest bardzo zróżnicowany z uwagi na różnice miedzy Północą a Południem Włoch, które maja swoje odzwierciedlenie w klimacie, a co za tym idzie w rodzaju upraw, hodowli i produkcji.
W Piemoncie uprawia się zboża, ziemniaki, warzywa i owoce, buraki cukrowe i rośliny pastewne. W górzystych terenach Regionu uprawia się winorośl na wino. Piemont koncentruje się na hodowli bydła i trzody chlewnej.
Dolina Aosty ma raczej skromny wkład w gospodarkę rolną, rosną tu ziemniaki, jabłka, winogrona, jęczmień, a hoduje się bydło.
Trydent – Górna Adyga – Region ten słynie przede wszystkim z jabłek oraz win.
Rolnictwo Lombardii skupia się głównie na produkcji zbóż (kukurydza, soja, pszenica), warzyw, owoców (gruszki i melony) i wina. Znacznie rozwinęła się produkcja pasz wykorzystywanych do hodowli bydła i świń, ponieważ w Lombardii hoduje się bydło i bawoły, kozy, konie, owce i świnie. W licznych w Regionie jeziorach hoduje się ryby.
W Ligurii uprawia się drzewa owocowe (cytryny, brzoskwinie, morele) i warzywa, bazylię, fioletowe szparagi, karczochy, oliwki a także produkuje wina, głownie białe. Hoduje się tu bydło mięsne i mleczne.
W Wenecji Euganejskiej uprawia się pszenicę, kukurydzę, owoce, warzywa, a hoduje zwierzęta gospodarskie (bydło, świnie). Tak jak w większości Regionów Włoch, produkuje się również wino.
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna »

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!