Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

SLD apeluje o powołanie Agencji Bezpieczeństwa Żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 04-03-2013, 12:43

O powołanie Agencji Bezpieczeństwa Żywności zaapelował w poniedziałek do rządu w imieniu SLD poseł Cezary Olejniczak. Jego zdaniem za potrzebą powołania takiej agencji przemawia m.in. wykrycie koniny w mięsie oznaczonym jako wołowe.

"Jako SLD domagamy się, aby ta instytucja w końcu powstała. Jeśli w najbliższych miesiącach nie powstanie, to może być tak, że polska żywność będzie eliminowana z rynków, przede wszystkim zachodnich" - mówił polityk Sojuszu na konferencji prasowej.

Według Olejniczaka rząd Donalda Tuska zapowiadał powołanie takiej instytucji jeszcze w pierwszej kadencji. Miała ona powstać z połączenia Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowej Inspekcji Handlowej i części Państwowej Inspekcji Sanitarnej - wskazał Olejniczak.

Uważa ponadto, że premier powinien zwrócić uwagę resortom rolnictwa i zdrowia, w których gestii znajdują się wymienione inspektoraty. Według SLD to bowiem przede wszystkim ministerstwo zdrowia, któremu podlega Państwowa Inspekcja Sanitarna, nie chce podzielić się swoimi kompetencjami, tak aby część z nich przekazać Agencji Bezpieczeństwa Żywności.

Od piątku w Polsce trwają kontrole zlecone przez Komisję Europejską. Mają one na celu ustalenie skali obecności koniny w mięsie wołowym. Komisja zaleciła przeprowadzenie testów przetworzonych produktów mięsnych, w tym badania DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych jako wołowe. Skontrolowane ma zostać także mięso końskie przeznaczone do spożycia, w celu wykazania w nim ewentualnej obecności fenylobutazonu. Fenylobutazon to lek weterynaryjny, przeciwzapalny, stosowany w hodowli koni sportowych, groźny dla zdrowia ludzi i dlatego zakazany w hodowli zwierząt, których mięso ma trafić do konsumpcji.

Minister rolnictwa Stanisław Kalemba deklarował w ubiegłym tygodniu, że jest spokojny o polską żywność, bo "ona się świetnie obroni". "Afera z koniną w mięsie wołowym to nie jest afera polska. Proszę nie ujmować sprawy koniny w wymiarze tylko polskim, bo ona ma charakter o zasięgu europejskim i ponad" - podkreślił.

Kalemba dodał, że wyjaśnienie - skąd się wzięła konina w mięsie wołowym i czy była dodawana w Polsce, czy za granicą - należy m.in. do prokuratury i Europolu. "Musi być odpowiedzialność firm, które fałszują żywność, w skali międzynarodowej. Być może, że część tego biznesu przerzuciła się z narkotyków na biznes żywności i dlatego tym (wyjaśnianiem) zajmuje się Europol" - dodał.

W środę Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że w mięsie pochodzącym z trzech zakładów, znajdujących się w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim, znaleziono końskie DNA. Jak mówił wtedy PAP główny lekarz weterynarii Janusz Związek, takie wyniki uzyskano po przebadaniu 121 próbek mięsa deklarowanego jako wołowe.

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • raczej obiektywnie 05-03-2013, 13:51:
Pracuje w Inspekcji Weterynaryjnej, nawet jestem Powiatowym Lekarzem Weterynarii. Wiem, że zaraz chór oponentów powie że nie jestem obiektywny, ale ... Największy potencjał ma IW (wykształcenie, laboratoria, obszar nadzoru, ludzie) oczywiście sa też ciemne strony: łapownictwo, tumiwisizm. Jak powołają jedną inspekcję to w naszym polskim wydaniu będzie to karykatura. A Pan Poseł Olejniczak niedorasta do pięt swojemu bratu i mógłby wziąć dodatkowe lekcje z jęz. polskiego a właściwie przejść ponownie cały kurs od początku!
  • Konsument 05-03-2013, 13:38:
Pan poseł podobnie jak jego brat nie wie o czym mówi, myląc Agencję z Inspekcją . Niedawno znany lobbysta sieci handlowych Faliński mówił o konieczności powołania Agencji Bezpieczeństwa Żywności.Prawda jest taka ,że potrzebna jest jedna i druga instytucja .Tzw.Agencja - na wzór EFSA jest potrzebna do oceny ryzyka a Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności umocowana bezpośrednio pod premierem jest potrzebna do jednorodnej kontroli żywności. O powołaniu Inspekcji mówi się co najmniej od 20 lat a o powołaniu polskiej EFSA -czyli tzw.Agencji od lat 10.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH