Spada indeks cen żywności FAO
FAO Indeks cen żywności na świecie w kwietniu 2012 r. wyniósł 213,9 pkt., wobec 217,0 pkt. w marcu po rewizji w górę o 1,1 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Oznacza to, że w ciągu roku indeks spadł o 8,95 proc., a w ciągu miesiąca o 1,21 proc.
"Spadek wynika głównie ze spadków cen cukrów i nabiału, a także zbóż, czego nie zrównoważyły wzrosty cen olejów i nieznaczny wzrost cen mięs" - napisano w raporcie. Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.


KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!