Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadł import polskiej żywności do Czech

  • Autor: PAP
  • Data: 17-07-2013, 08:44
Spadł import polskiej żywności do Czech
Od stycznia do maja import produktów żywnościowych z Polski zamknął się sumą 8,55 mld koron

Import polskiej żywności do Czech w maju spadł o 8,5 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku - poinformowała we wtorek Czeska Agencja Prasowa (CzTK).

Z informacji Czeskiego Urzędu Statystycznego wynika, że od stycznia do maja import produktów żywnościowych z Polski zamknął się sumą 8,55 mld koron. To o 0,6 procent więcej w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Zdaniem analityczki Drahomiry Dubskiej powodem takiego stanu rzeczy był spadek importu polskiego mięsa, które stanowi najważniejszy składnik importu.

O ile w ciągu pierwszych pięciu miesięcy ub.r. odnotowano wzrost importu mięsa drobiowego o jedną czwartą, to w tym samym okresie br. jego import spadł o siedem procent. Z kolei w pierwszych pięciu miesiącach ub.r. import mięsa wieprzowego wzrósł o 68 procent w porównaniu z analogicznym okresem 2011 roku; w tym roku polskiej wieprzowiny było na czeskim rynku o 8 procent mniej niż w roku 2012.

"Taki stan rzeczy jest najprawdopodobniej reakcją na negatywną kampanię medialną nagłaśniającą afery wokół polskiej żywności w kilku ostatnich miesiącach" - twierdzi, cytowany przez CzTK, szef Czeskiego Związku Handlu i Ruchu Turystycznego Zdenek Juraczka. "Kiedyś naszych klientów nie interesowało pochodzenie żywności. Teraz coraz częściej pytają się co kupują i czytają etykiety" - potwierdziła rzeczniczka sieci supermarketów "Globus" Pavla Hobikova. Poinformowała, że sieć współpracuje tylko z jednym dostawcą polskim, który dostarcza 5 procent mięsa kurzego i "gwarantuje, że wspomniane partie mięsa nie zawierają żadnych antybiotyków".

Rzecznik czeskiej grupy Agrofert Holding - w skład której wchodzi największy producent mięsa kurzego w Czechach "Vodnianska drubeż" - Karel Hanzelka uważa, ze "czescy konsumenci zaczynają preferować czeskie produkty, odznaczające się wyższą jakością". "Na każdym opakowaniu informujemy, z jakiego chowu pochodzi nasz produkt i czym był karmiony" - powiedział Hanzelka.

Dyrektor Związku Hodowców Trzody Chlewnej Jan Stibal uważa natomiast, że za zmniejszenie importu mięsa wieprzowego z Polski odpowiada agresywna polityka cenowa belgijskich i holenderskich producentów, którzy dostarczają mięso po cenach dumpingowych.

Czeska Agencja Prasowa sugeruje, że polską żywność pogrążają kolejne afery związane z jej jakością. Zaczęło się od soli technicznej, a skończyło na niedawnym odkryciu antybiotyku - doksycykliny w partii mięsa drobiowego, o czym poinformował w ubiegłym tygodniu rzecznik Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (SVS) Josef Duben.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • AST 18-07-2013, 22:20:
NIE IMPORT ALE EKSPORT.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH