REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sprzedaż polskiej żywności do Rosji spadła. Co dalej z eksportem?

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 28-06-2014, 19:49
Sprzedaż polskiej żywności do Rosji spadła. Co dalej z eksportem?
Jacek POiechota, prezes Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej

Rynki Europy Wschodniej, szczególnie Rosja i Ukraina, mają coraz większe znaczenie dla eksportu produktów spożywczych z Polski. Dlatego niepokojącym zjawiskiem może być fakt, iż w ostatnim czasie eksport na Ukrainę i do Rosji spada. To prawdopodobnie efekt zamknięcia się Rosji na wieprzowinę z Polski oraz problemów gospodarczych Ukrainy.

REKLAMA

Głównym odbiorcą naszych produktów żywnościowych są kraje UE, na które przypada niemal 80 proc. eksportu, ale od kilku lat rośnie znaczenie rynków wschodnich. Ważnym rynkiem docelowym, szczególnie dla takich branż jak sektor owoców i warzyw oraz mleczarstwo, jest Rosja, gdzie w 2013 roku ulokowaliśmy produkty spożywcze o wartości 1,2 mld euro (dane wstępne ministerstwa rolnictwa). Rok wcześniej było to nieco ponad 1 mld euro. Mniejsze znaczenie ma rynek Ukraiński, eksport towarów żywnościowych do tego kraju wynosi około 460 mln euro.

- Produkcja rolno-spożywcza stanowi ok. 15,4 proc. całości polskiego eksportu na rynek rosyjski - mówi Jacek Piechota, prezes Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej, powołując się na dane przytoczone w trakcie odbywającego się w marcu tego roku II Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego. - W przypadku Ukrainy - udział dostaw towarów rolno-spożywczych w naszym eksporcie wynosi 10,5 proc. Nie są to być może kwoty wysokie, ale znaczące, zwłaszcza dla konkretnych, pojedynczych producentów i eksporterów - podkreśla ekspert.

Z kolei patrząc z perspektywy makroekonomicznej - udział Rosji w polskim eksporcie globalnym wynosi 5,3 proc. a Ukrainy - 2,8 proc. - Jednak możliwości eksportowe są znacznie wyższe. Przemawia za tym nie tylko bliskość językowa i kulturowa usprawniająca sam proces negocjacji, ale przede wszystkim również wysoka jakość polskiej produkcji, oraz położenie geograficzne, które znacząco redukuje koszty logistyki - ocenia Jacek Piechota.

Niepokojącym zjawiskiem może być fakt, iż w ostatnim czasie eksport na Ukrainę i do Rosji spada. Na niezmiennym poziomie utrzymuje się natomiast eksport na Białoruś.

Według wstępnych danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2014 roku eksport produktów rolno-spożywczych do Rosji spadł do 410,3 mln euro, z 426,3 mln euro rok wcześniej. Najbardziej obniżył się eksport mięsa wieprzowego - z 17,3 mln euro do 5,1 mln euro. Niemal o jedną trzecią, ze 151,3 mln euro, do 103,2 mln euro, spadł eksport jabłek i gruszek do Rosji. Pocieszające jest to, iż pomimo niepokoju wyrażanego przez przedstawicieli branży mleczarskiej, eksport serów i twarogów na rynek rosyjski wzrósł - z 30,1 mln euro w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2013 roku do 41,6 mln euro w analogicznym okresie tego roku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH