Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Syntetyczny likopen zaakceptowany jako nowy składnik żywności

  • www.igifc.pl
  • Autor: Joanna Ziembicka, młodszy doradca ds. bezpieczeństwa żywności, IGI Food Consulting
  • Data: 19-03-2009, 14:01

Komisja Europejska zaakceptowała kilka form syntetycznego likopenu jako nowe składniki żywności. Po publikacji decyzji z Dzienniku Ustaw, będzie mógł być on stosowany przez wnioskodawców m.in. w suplementach diety, sokach owocowych i warzywnych, tłuszczach, dressingach i pieczywie.

KE zaakceptowała kilka form syntetycznego likopenu jako nowe składniki żywności, zgodnie z procedurą określoną w Rozporządzeniu 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 stycznia 1997 r. dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności. Według zapisów rozp. 258/97, aby ubiegać się o autoryzację nowej żywności lub jej składnika należy złożyć do KE odpowiedni wniosek oraz dopełnić wszelkich wymogów formalnych.

Publikacji decyzji KE w tej sprawie można się spodziewać w przeciągu kilku tygodni.

Akceptacja dotyczy kilku różnych form likopenu: fermentowanego (produkowanego przez hiszpańską firmę Vitatene), ekstrahowanego z pomidorów (firmy Lycored) oraz syntetycznego (producenci: BASF i DSM).

Aprobata Komisji dla likopenu jest oparta na wydaniu w kwietniu 2008 r. pozytywnej opinii przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) stwierdzającej, że jego zastosowanie w żywności (przy zachowaniu odpowiednich zawartości) jest bezpieczne dla zdrowia konsumentów.

Likopen jest związkiem z rodziny karotenoidów zawartym w pomidorach oraz niektórych owocach, nadając im czerwony kolor. Należy do grupy węglowodorów nienasyconych, jest łatwo rozpuszczalny w tłuszczach. Posiada właściwości przeciwutleniające.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Zdzichu 07-01-2018, 23:43:
Czy producenci mają obowiązek podawania informacji o tym, że dodali do swoich produktów dodatkową - większą niż ta zawarta naturalnie w produkcie - porcję likopenu?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH