Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szef DuPont Polska: Na badania w segmencie żywnościowym wydajemy rocznie ponad 1 mld USD

  • Autor: Paulina Bełżecka, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-08-2012, 11:38
Szef DuPont Polska: Na badania w segmencie żywnościowym wydajemy rocznie ponad 1 mld USD
Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont w Polsce; Fot. ŻelaznaStudio

Firma DuPont, globalny koncern działający m.in. na rynku dodatków do żywności i dostarczający na rynek nowe odmiany nasion zbóż, wydaje na badania i rozwój około 2 mld USD rocznie. Z tej kwoty około 60 proc. jest przeznaczane na badania mające na celu zapewnienie wyżywienia ludzkości. Spółka w najbliższym czasie wprowadzi na rynek nasiona kukurydzy o zwiększonej odporności na suszę - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont w Polsce.

DuPont jest spółką, której działanie ma na celu między innymi poprawę efektywności - zarówno upraw, jak i produkcji żywności. Czy może Pan powiedzieć coś więcej na ten temat?

W naszej działalności mamy trzy jasno określone kierunki - pierwszy związany z żywnością i wyżywieniem ludzkości, drugi ze zmniejszeniem zależności od paliw kopalnych, a trzeci kierunek to bezpieczeństwo ludzi i środowiska naturalnego. W tych megatrendach firma działa.
W 2011 roku osiągnęliśmy globalnie 38 mld USD obrotów. Rocznie przeznaczamy 2 miliardy USD na badania i rozwój. Z tej kwoty najwięcej, bo około 60 proc., jest przeznaczane na badania w segmencie "Food", czyli na badania mające na celu zapewnienie wyżywienia ludzkości.
Mamy jasno sprecyzowaną strategie działania w wymiarze ogólnoświatowym. Naszym wyznacznikiem jest fakt, że w 2050 roku, według demografów będzie na ziemi 9 mld ludzi. Z tego względu, produkcja żywności do roku 2050 powinna wzrosnąć od 50 do 70 proc.
W ostatnim dwudziestoleciu areał upraw zwiększył się zaledwie o 2 proc. Aby zatem wyżywić 9 mld ludzi, o zmieniających się preferencjach żywieniowych, które polegają na tym, by jeść więcej mięsa i produktów przetworzonych, produkcja musi wzrosnąć z tej samej powierzchni. Inaczej mówiąc, musi nastąpić duża intensyfikacja produkcji.

Jak w takim razie można poprawić efektywność produkcji?

Nasza firma, poprzez brand Pioneer, dostarcza nasiona kukurydzy i rzepaku do produkcji rolnej. Obecnie wchodzą na rynek mieszańce heterozyjne bardziej odporne na warunki środowiska, głównie na suszę. Mają przynieść taki sam plon przy mniejszym zapotrzebowaniu na wodę. W ten sposób pojawiają się możliwości wejścia z uprawą kukurydzy na nieco słabsze stanowiska, ale przede wszystkim zapewnienia wysokiego plonu, kiedy mamy niedobory wody, czyli w sytuacji takiej suszy, z jaką mieliśmy do czynienia ostatnio.

Drugi pion to środki ochrony roślin, które pozwalają na zwalczanie szkodników, chwastów i chorób w wielu uprawach rolniczych. Rozwijamy także ofertę dla upraw specjalistycznych - warzyw, sadów, ziemniaków.

Czy hybrydy proponowane przez DuPont są wyhodowane drogą tradycyjnej selekcji, czy też w ramach GMO?


Pioneer zajmuje się GMO, ponieważ jest ona powszechnie przyjętą technologią w Ameryce Północnej i Południowej. Europa jest zamknięta dla GMO i te mieszańce, które tu oferujemy nie mają takiego charakteru. Wszystko co proponujemy to mieszańce powstałe w hodowli poprzez odpowiednią selekcję.

Jakie jeszcze produkty i innowacyjne rozwiązania wprowadzi DuPont do swojej oferty w najbliższej przyszłości?

Nasz wkład to przede wszystkim mieszańce Pioneera jeśli chodzi o kukurydzę o mniejszym zapotrzebowaniu na wodę. Mamy także w rzepaku mieszańce karłowe, które są łatwiejsze w ochronie i które łatwiej jest zebrać, co sprawia, że zmniejszają się koszty produkcji.
W segmencie środków ochrony roślin jeszcze wiele nowych produktów jest przed nami. Na przykład teraz wprowadzamy CoragenR produkt do zwalczania szkodników w oparciu o zupełnie nową grupę chemiczną. Za dwa lata będziemy mieć nowy środek owadobójczy z tej samej grupy, zamierzamy także wprowadzać nowy fungicyd z nowej grupy chemicznej.

Kiedy wejdą do sprzedaży nowe mieszańce heterozyjne kukurydzy?

W tym roku pojawiły się na Węgrzech. Myślę, że to jest kwestia regionu - w obszarze od Bałtyku do Adriatyku największe uprawy kukurydzy znajdują się właśnie na Węgrzech, a także w Rumunii, Serbii. Zawsze zaczyna się od tych największych rynków. Polska jeśli chodzi o kukurydzę nie jest największym producentem, ze względu na warunki klimatyczne. Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH