Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szef DuPont: Polska nie wykorzystuje w pełni swojego potencjału rolnego

  • Autor: Paulina Bełżecka, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-08-2012, 13:36
Szef DuPont: Polska nie wykorzystuje w pełni swojego potencjału rolnego
Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont w Polsce; Fot. ŻelaznaStudio

Zdaniem Piotra Gilla, dyrektora generalnego DuPont w Polsce, nasz kraj ma potencjał, by stać się liderem rynku żywnościowego w Europie bo jest dużym krajem, a dodatkowo ma duży udział ziemi rolniczej w powierzchni kraju.

- To co dziś nie pozwala nam być dużym producentem żywności to wydajność z powierzchni, która związana jest ze strukturą polskiego rolnictwa - mówi Piotr Gill w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Zwraca od uwagę, że w Polsce bardzo dużo małych gospodarstw nie stosuje zaawansowanych technologicznie rozwiązań, jakie pozwoliłyby na zbieranie 6-8 ton pszenicy z hektara, czy 10-12 ton kukurydzy z hektara. - Ta struktura nie pozwala nam na tak wysokie jednostkowe zbiory, a tym samym potencjał produkcji rolniczej nie jest w pełni wykorzystany - podkreśla szef DuPont Polska.

Czytaj także: Szef DuPont Polska: GMO zmniejsza koszty produkcji, ale nie wpływa na zwiększenie zbiorów

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Rolnik z Polski 15-08-2012, 14:39:
Niech ten szef DuPonta bierze dożylne kroplówki jako forma odżywiania się. Małe jest piekne i zdrowqe. Świat sie zapętla w pogoni za rekordami w plonach, w sportcie, w wydajności pracy. A gdzie jest zdrowe środowisko dla ludzi? A DuPont to ma interes w tworzeniu takiej atmosfery, bo produkuja środki ochrony roślin, nasiona kukurydzy i rzepaku itp.
  • karea 14-08-2012, 21:38:
Pewnie, i może powinni więcej pakować chemii w pola aby zwiększyć wydajność. Sam niech sobie żre takie nafaszerowane chemią produkty. Powinniśmy iść w kierunku małych rodzinnych gospodarstw a nie wielkich farm, gdzie ładuje się masę chemii. zysk i tylko zysk sie dla nich liczy a nie zdrowie ludzi.
  • Marylka Sz. 14-08-2012, 11:14:
Jasne. Najlepiej wyrugować wszystkich rolników, zburzyć miasta i na całym obszarze zasiać soję RR. To będzie wydajność i zyski... tylko co po pięciu latach, jak już na tej ziemi nic nie wyrośnie?
Jak człowiek czyta takie enuncjacje, to kosa na sztorc staje.
Dzięki "wydajnym" metodom upraw mamy wyjałowioną w 60% glebę na całym świecie. W Polsce, dzięki "zapóźnieniom" rozwojowym nieco mniej.
Czy ktoś sobie zadaje pytanie, do czego to wszystko prowadzi?
Dlaczego o decyduje tylko waga, a nie jakość plonów ?
Co z tego, że dużo, jak to nic nie warte? Z g... bata nie ukręcisz – to wie każdy rolnik, ale prezesi korporacji zapatrzeni w zyski już o tym zapomnieli?

Gdzie się podziały te rzodkiewki, które na następny dzień po kupnie nie wyglądają jak balonik, z którego uciekło powietrze?

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH