REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Szef PIO: Innowacyjnym produktom muszą odpowiadać innowacyjne opakowania

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 01-09-2014, 14:12
Szef PIO: Innowacyjnym produktom muszą odpowiadać innowacyjne opakowania
Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań

- Wszystkie sektory przemysłu spożywczego inwestują w innowacyjne opakowania. Najwięcej producenci żywności, najmniej odpornej na długi okres przechowywania - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań.

REKLAMA

- Produktom, które „oddychają" opakowanie musi zapewnić warunki do wymiany powietrza, tlenu, CO2, wilgoci itp. Każdy nadmiar tych „czynników" jest równie szkodliwy jak i ich deficyt. Bardzo wrażliwą grupę stanowią świeże owoce i warzywa. To właśnie w tym obszarze trwają intensywne badania w laboratoriach wielu krajów, nad odpowiednimi materiałami opakowaniowymi. W dalszym ciągu prowadzone są badania nad doskonaleniem opakowań aktywnych i inteligentnych. Chodzi o poznawanie mechanizmów, czynników i substancji zapewniających aktywne oddziaływanie opakowania na produkt, aby spowolnić procesy jego degradacji, wydłużyć okres przydatności do spożycia - twierdzi Wacław Wasiak.

Jego zdaniem mimo postępu w zakresie opakowalnictwa oraz roli opakowania w kształtowaniu jakości żywności, w dalszym ciągu ponosimy znaczące straty żywności w drodze od jej producenta do konsumenta. choć oczywiście nie wyłącznie z winy opakowania. - Jednak udział opakowania w zmniejszeniu tych strat jest znaczący. Bo pozornie tylko wydaje nam się, że mamy żywności pod dostatkiem. W skali globalnej odczuwamy dotkliwie jej brak. Stąd liczne projekty i programy badawcze ukierunkowane na oszczędzanie żywności i podnoszenie jej bezpieczeństwa, a ściślej bezpieczeństwa konsumenta - mówi ekspert.

Duży wpływ na ciągłe doskonalenie opakowań żywności mają rosnące wymagania co do jej jakości. - Chodzi o to, aby była bezpieczną dla człowieka. Cały bowiem wysiłek w wytworzenie smacznej, zdrowej, bezpiecznej żywności może być zniweczony przez złe opakowanie. Pamiętajmy, zmieniają się produkty spożywcze, w tym obszarze też mamy do czynienia z innowacjami. Innowacyjnym produktom muszą odpowiadać innowacyjne opakowania. Opakowanie jest „w służbie" produktu. Opakowanie musi rozumieć produkt i jego potrzeby. To duże wyzwanie dla przemysłu opakowań. Stąd inicjatywa Polskiej Izby Opakowań, aby tym wyzwaniom poświęcić rozważania podczas II. Kongresu Przemysłu Opakowań, który odbędzie się w Poznaniu, 1 października 2014 r. - mówi Wacław Wasiak.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH