Szef Polskiej Izby Opakowań o wadach i zaletach tektury

- Tekturowe opakowania żywności i napojów są szeroko stosowane. To zasługa własności tektury takich jak: ekologiczność, lekkość (wbrew pozorom), odporność na uderzenia, łatwość formowania kształtów opakowania, łatwość opisywania (nanoszenia obrazów, kolorów i informacji). Oczywiście nie ma „róży bez kolców”. Tektura ma również swoje wady
- mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Wacław Wasiak, prezes Polskiej Izby Opakowań.
- Do najpoważniejszych wad tektury należy zaliczyć małą odporność na wilgoć. Mała stosunkowo barierowość, o wymaga stosowania dodatkowych warstw (powłok) z innych materiałów. Tektura produkowania z makulatury posiada zanieczyszczenia substancjami szkodliwymi dla zdrowia człowieka (oleje mineralne i inne substancje pochodzące od farb drukarskich). Trzeba zatem w opakowaniach z tektury przeznaczonych do pakowania żywności stosować powłoki utrudniające lub eliminujące migrację szkodliwych substancji z opakowania do żywności. Tej wady nie posiada tektura z „czystej” celulozy. Nie będąca produktem recyklingu. Trzeba także uwzględnić reakcję żywności na tekturę i charakter tego procesu uwzględnić w procesie projektowania i produkcji opakowania - mówi Wacław Wasiaka.
Jego zdaniem obecnie na rynku obserwujemy wprowadzanie na rynek systematycznie doskonalonych opakowań, a w szczególności jeśli chodzi o ułatwianie dostępu do produktu (systemy otwierania, dozowania itd.). Wnętrza opakowań z tektury powlekane są „śliskimi” powłokami umożliwiającymi pełne opróżnienie zawartości opakowania.
- Firma Carlsberg zapowiada wprowadzenie w 2017 roku na rynek biodegradowalnej butelki z włókien drzewnych (czyt. z tektury). Butelki te mają być pozbawione wad butelek z tworzyw sztucznych, a posiadać ich zalety. Będzie lekka, tania i nie będzie „psuć” smaku piwa. Będzie to butelka w pełni biodegradowalna, a więc wszystkie materiały użyte do jej produkcji, w tym materiał „kapsli” będą w całości nadawać się do ponownego odzysku. Prekursorem postępu w dziedzinie „doskonalenia” opakowań żywności produkowanych z tektury jest firma Tetra Pak. W ofercie tej firmy pojawiły się opakowania produkowane z tektury na bazie papieru certyfikowanego wykonane w 100 proc. z surowców odnawialnych - dodaje prezes Polskiej Izby Opakowań.
Uwaga firm produkujących opakowania z tektury skupia się na doskonaleniu sposobów zamykania, wzmacniania i otwierania. - Np. w opakowaniu napojów o nazwie I-Pack zastosowano bezzwrotny zawór, który przedłuża okres przydatności napoju do spożycia po otwarciu opakowania. Zawór przepuszcza produkt (napój) tylko w jednym kierunku (zewnętrznym) blokując przedostanie się powietrza do wnętrza opakowania, zachowując jego pełną hermetyczność - dodaje Wacław Wasiak.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!