REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Szef Polskiej Izby Opakowań o wadach i zaletach tektury

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 18-01-2016, 14:48
Szef Polskiej Izby Opakowań o wadach i zaletach tektury
Wacław Wasiak, prezes Polskiej Izby Opakowań/ fot. PIO

- Tekturowe opakowania żywności i napojów są szeroko stosowane. To zasługa własności tektury takich jak: ekologiczność, lekkość (wbrew pozorom), odporność na uderzenia, łatwość formowania kształtów opakowania, łatwość opisywania (nanoszenia obrazów, kolorów i informacji). Oczywiście nie ma „róży bez kolców”. Tektura ma również swoje wady 
- mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Wacław Wasiak, prezes Polskiej Izby Opakowań.

REKLAMA

- Do najpoważniejszych wad tektury należy zaliczyć małą odporność na wilgoć. Mała stosunkowo barierowość, o wymaga stosowania dodatkowych warstw (powłok) z innych materiałów. Tektura produkowania z makulatury posiada zanieczyszczenia substancjami szkodliwymi dla zdrowia człowieka (oleje mineralne i inne substancje pochodzące od farb drukarskich). Trzeba zatem w opakowaniach z tektury przeznaczonych do pakowania żywności stosować powłoki utrudniające lub eliminujące migrację szkodliwych substancji z opakowania do żywności. Tej wady nie posiada tektura z „czystej” celulozy. Nie będąca produktem recyklingu. Trzeba także uwzględnić reakcję żywności na tekturę i charakter tego procesu uwzględnić  w procesie projektowania i produkcji opakowania - mówi Wacław Wasiaka.

Jego zdaniem obecnie na rynku obserwujemy wprowadzanie na rynek systematycznie doskonalonych opakowań, a w szczególności jeśli chodzi o ułatwianie dostępu do produktu (systemy otwierania, dozowania itd.). Wnętrza opakowań z tektury powlekane są „śliskimi” powłokami umożliwiającymi pełne opróżnienie zawartości opakowania.

- Firma Carlsberg zapowiada wprowadzenie w 2017 roku na rynek biodegradowalnej butelki z włókien drzewnych (czyt. z tektury). Butelki te mają być pozbawione wad butelek z tworzyw sztucznych, a posiadać ich zalety. Będzie lekka, tania i nie będzie „psuć” smaku piwa. Będzie to butelka w pełni biodegradowalna, a więc wszystkie materiały użyte do jej produkcji, w tym materiał „kapsli” będą w całości nadawać się do ponownego odzysku. Prekursorem postępu w dziedzinie „doskonalenia” opakowań żywności produkowanych z tektury jest firma Tetra Pak. W ofercie tej firmy pojawiły się opakowania produkowane z tektury na bazie papieru certyfikowanego wykonane w 100 proc. z surowców odnawialnych - dodaje prezes Polskiej Izby Opakowań.

Uwaga firm produkujących opakowania z tektury skupia się na doskonaleniu sposobów zamykania, wzmacniania i otwierania. - Np. w opakowaniu napojów o nazwie I-Pack zastosowano bezzwrotny zawór, który przedłuża okres przydatności napoju do spożycia po otwarciu opakowania. Zawór przepuszcza produkt (napój) tylko w jednym kierunku (zewnętrznym) blokując przedostanie się powietrza do wnętrza opakowania, zachowując jego pełną hermetyczność - dodaje Wacław Wasiak.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 773 573)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH