Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szkoły i przedszkola przygotowują się do zmian w żywieniu dzieci

  • Autor: PAP
  • Data: 16-06-2015, 17:52

Wakacje to czas, gdy szkoły i przedszkola muszą przygotować się do wyeliminowania ze szkół niezdrowej żywności i zastąpienia jej pełnowartościową; aby im w tym pomóc na Mazowszu zorganizowano cykl konferencji dla dyrektorów placówek oraz samorządowców.

Z dniem 1 września 2015 r., czyli z początkiem nowego roku szkolnego, wejdzie w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły sprzedać w nich tzw. śmieciowego jedzenia. Nowela wprowadza też wymagania dotyczące jedzenia podawanego dzieciom np. w stołówkach.

Celem noweli jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci w wieku szkolnym przez ograniczenie dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla ich rozwoju. Chodzi o produkty o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną przewlekłych chorób dietozależnych, np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym napoje energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.

"Przygotowujemy się do tej zmiany. Mamy za sobą pięć spotkań z wójtami, burmistrzami, prezydentami miast oraz starostami, czyli organami prowadzącymi szkoły, którym wskazywaliśmy jak ważne jest wsparcie szkoły w tej wielkiej zmianie. Mamy za sobą też spotkania z dyrektorami szkół z Warszawy i okolic podwarszawskich" - powiedział dziennikarzom podczas wtorkowego briefingu wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski, który wraz z kuratorium mazowieckim zorganizował cykl konferencji poświęconych zmianom w przepisach dotyczących żywności.

Wojewoda podkreślił, że wakacje to czas, gdy szkoły muszą przygotować się do zmian. "W sierpniu sanepid będzie kontrolował wszystkie szkoły zwracając w tym roku uwagę na to, co będzie oferowane od 1 września w sklepikach szkolnych, z czego i jak gotowane będą posiłki dla dzieci w szkołach" - mówił wojewoda.

Dlatego - jak powiedział - szkoły będą musiały zawrzeć nowe umowy z podmiotami prowadzącymi sklepiki szkolne. "Niektóre z nich być może uznają, że im się nie opłaca prowadzić dalej tego sklepiku. Wtedy trzeba postarać się ten sklepik zastąpić np. sklepikiem prowadzonym przez uczniów w ramach spółdzielni uczniowskiej" - zaproponował.

"Trzeba będzie pozawierać nowe umowy z firmami cateringowymi, firmami zewnętrznymi przygotowującymi posiłki w szkołach, tak by wyeliminować z posiłków niezdrowe produkty, z kolei w szkołach, które prowadzą własne stołówki trzeba ustalić nowe jadłospisy i nowe receptury" - wyliczał wojewoda.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH