TÜV Rheinland: Dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności kluczowe znaczenie ma świadomość personelu

Istnieje wiele kluczowych aspektów dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Podstawą jest zachowanie wymagań dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych, gdzie ogromne znaczenie ma świadomość personelu - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.
Z zadowoleniem można stwierdzić, że pracownicy coraz częściej są odpowiednio szkoleni i nadzorowani, co ma zdecydowany wpływ na poprawę sytuacji.
Kluczowa jest także jakość i bezpieczeństwo wykorzystywanego surowca. Pewnych wniesionych przezeń zagrożeń nie jesteśmy w stanie wyeliminować żadnym kolejno zastosowanym procesem technologicznym.
Równie istotnym czynnikiem jest zapewnienie odpowiedniej i rzetelnej informacji kierowanej do konsumenta. Należy bowiem zaznaczyć, iż nawet produkt wytworzony z zachowaniem wszelkich zasad, standardów i rygorów higienicznych, całkowicie bezpieczny dla ogółu konsumentów, może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia względem konkretnych osób. Przykładowo - uczulonych na dany składnik.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!