Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

TUV NORD Polska: Czym jest kultura bezpieczeństwa żywności? (wywiad)

Nowa, ósma wersja standardu BRC przyniosła nam nowość w postaci zagadnienia Kultury Bezpieczeństwa Żywności. Każdy z nas ma kulturę osobistą. Każda firma posiada pewną Kulturę Organizacyjną. W przypadku firm produkujących żywność możemy mówić o Kulturze Bezpieczeństwa żywności. Zła wiadomość jest taka, że tak jak kultury uczymy się całe życie, tak samo nie możemy wdrożyć Kultury Bezpieczeństwa Żywności jednym zarządzeniem. Wywiad z Katarzyną Krążyńską-Winnicką audytorem wiodącym systemów BRC FOOD, ISO 22000, ISO 9001, RSPO w Jednostce Certyfikującej TUV NORD Polska.

TUV NORD Polska: Czym jest kultura bezpieczeństwa żywności? (wywiad)
Katarzyna Krążyńska-Winnicka fot. FOTOLILI

Autor: portalspozywczy.pl/TUV NORD Polska
Data: 11-10-2019, 10:39

Ostatnio sporo mówi się o jakości i bezpieczeństwie żywności, ale też i o kulturze bezpieczeństwa żywności. Zacznijmy od - prostego wydawałoby się – pytania: co wspólnego ma produkcja żywności z kulturą?

W znaczeniu pierwotnym słowo cultura odnosiło się do uprawy roli, czyli produkcji żywności. Jednocześnie coraz powszechniej stosowano to słowo w znaczeniu przenośnym, tj. wszędzie tam, gdzie działalność człowieka przynosi poprawę stanu wyjściowego. Idąc tym tropem, kultura to doskonalenie się moralne i umysłowe człowieka. Sigmund Freud przeciwstawia kulturę i naturę. Kultura broni nas przed naturą.

A  kultura organizacyjna?

Kultura organizacyjna to niespisane, przestrzegane często podświadomie zasady, które wypełniają lukę między tym, co sformalizowane, a tym co się rzeczywiście dzieje. Podam przykład. W Jednostce Certyfikującej TUV NORD Polska każdy pracownik przed rozpoczęciem pracy otrzymuje zakres obowiązków. Ostatnie zdanie w tym dokumencie brzmi:

W sytuacjach nie opisanych w procedurach postępowania pracownik kieruje się dobrem Spółki w oparciu o swoją wiedzę i doświadczenie.

Można by zatem powiedzieć: jeśli nie ma czegoś w procedurze, postępuj zgodnie z Kulturą osobistą i kulturą organizacji. Nikt tego nie skodyfikuje, ale pamiętaj, że wytworem kultury jest poprawa stanu wyjściowego.

Muszę podkreślić, że kultura organizacyjna jest jednym z najtrudniejszych do zmiany elementów systemu organizacyjnego!

TUV NORD Polska jest organizatorem eventu Wymiana Doświadczeń Managerów Jakości Branży Spożywczej. Jednym z tematów październikowego szkolenia jest właśnie kultura bezpieczeństwa żywności. Czym jest zatem kultura bezpieczeństwa żywności?

Zgodnie z definicją, którą można znaleźć w standardzie BRC FOOD v.8: „Kultura w zakresie bezpieczeństwa żywności to dominujące w zakładzie postawy, wartości i/lub przekonania związane ze znaczeniem bezpieczeństwa produktu i zaufaniem do systemów bezpieczeństwa produktów, procesów i procedur stosowanych przez zakład”. Kultury bezpieczeństwa żywności nie można wypracować w jeden czy dwa dni. Mówimy o zaufaniu, zatem o wartościach, które są podstawą działalności firmy.

więcej informacji:

bezpieczeństwo żywności RSS ALERT    /    TUV Nord Polska RSS ALERT    /    Katarzyna Krążyńska-Winnicka RSS ALERT    /    certyfikacja RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.120.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.