Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Twórca HiProMine: Polska nauka nie jest gotowa na komercjalizację

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-06-2016, 11:29
Twórca HiProMine: Polska nauka nie jest gotowa na komercjalizację
Prof. nadzw., dr. hab. Damian Józefiak, jeden z założycieli firmy HiProMine. fot. Paweł Pawłowski

- Polska nauka w wielu miejscach nie jest gotowa na komercjalizację. Niewielu naukowców zdaje sobie sprawę, że ich badania muszą mieć proste przełożenie na gospodarkę. Jest wiele świetnych pomysłów, które po prostu nie generują przychodu - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. nazdw., dr hab. Damian Józefiak, jeden z założycieli firmy HiProMine.

Firma HiProMine od 2015 roku zajmuje się przemysłową produkcją biomasy owadów. Radę nadzorczą i zarząd spółki tworzą ludzie związani ze środowiskiem naukowym, ale też przedstawiciele biznesu. 

Oprócz prof. nadzw., dr hab. Damiana Józefiaka trzon naukowy HiProMine tworzą dr Jakub Urbański zajmujący się rozrodem owadów oraz dr hab. Jan Mazurkiewicz, specjalista w dziedzinie akwakultury. W radzie zasiada także m.in. Marek Borzestowski, twórca Wirtualnej Polski, a obecnie partner w Funduszu Giza Polish Ventures. Obecnie HiProMine rozbudowuje zakład produkcyjny w Robakowie. Celem firmy jest uzyskanie takiej mocy produkcyjnej, która pozwoli na uzyskanie poważnego udziału w rynku globalnym białka i tłuszczu.

Jak mówi Józefiak, sukces HiProMine tkwi w zespole.

- W HiProMine S.A. mamy ludzi, którzy są specjalistami w różnych dziedzinach nauki, ale posiadają także bagaż doświadczeń w przemyśle. W ten startup oprócz serca wkładamy całą naszą wiedzę mając przy okazji poważny mentoring i pomoc ludzi z funduszu inwestycyjnego. Tak więc jest dużo wiedzy, która znalazła swoje zastosowanie w połączeniu z funduszem, który uwierzył w ten temat na samym początku. Mogliśmy pokazać trochę owadów w pudełku, powiedzieć, że jedzą to czy tamto i że chcemy zbudować fabrykę. Nie minął rok, a mamy kilkaset mkw. powierzchni badawczo-doświadczalnej, w której już prowadzimy produkcję - mówi.

Damian Józefiak przypomina, że każdy model biznesowy zakładający komercjalizację badań naukowych musi być oparty o mocne podstawy ekonomiczne.

- Bardzo się cieszę, że nam się udało. Niestety, polska nauka w wielu miejscach nie jest gotowa na komercjalizację. Wszyscy o tym mówią, ale niewielu naukowców zdaje sobie sprawę, że ich badania muszą mieć proste przełożenie na gospodarkę. Jest wiele świetnych pomysłów, które po prostu nie generują przychodu. Dlatego najpierw chcemy w naszym Centrum Badawczo-Doświadczalnym w pełni opracować technologię, a dopiero później budować fabrykę, która będzie produkowała ok. 100 ton białka z owadów w cyklu miesięcznym - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Andrzej 30-06-2016, 17:20:
Polska nauka nie jest gotowa na nic. To temat rzeka ale rzeka bez wody. Tytuły, dużo gadania ale efektów brak. To tak w skrócie.
  • Drobiarz 25-06-2016, 10:17:
Pomysł super gdyż uzyskane w ten sposób białko może być cennym dodatkiem dla żywienia drobiu grzebiącego utrzymywanego na lansowanych obecnie wybiegach.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH