REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ukaże się poradnik dla producentów tradycyjnej żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 23-11-2013, 11:02

Wydany zostanie poradnik dla rolników, stowarzyszeń, gospodarstw agroturystycznych czy małych, rodzinnych zakładów rolnych, które chcą produkować i sprzedawać tradycyjną, naturalną żywność. Zebrano w nim wszystkie obowiązujące te grupy producentów rolnych przepisy.

REKLAMA

Broszura, której wydawcą jest urząd marszałkowski woj. opolskiego, zawiera zwięzłe omówienie obowiązujących obecnie przepisów sanitarnych, weterynaryjnych, podatkowych i ubezpieczeniowych, które określają warunki oraz formy prowadzenia działalności w ramach tzw. dostaw lub sprzedaży bezpośredniej czy działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Są w niej również zasady obowiązujące gospodarstwa agroturystyczne przygotowujące posiłki gościom, a nawet informacje np. o obowiązkach podatkowym organizacji takich, jak koła gospodyń wiejskich, komitety rodzicielskie czy rady parafialne organizujące incydentalną sprzedaż produktów żywnościowych na festynach.

Odpowiedzialny za rolnictwo członek zarządu woj. opolskiego, Antoni Konopka wyjaśnił, że poradnik to odpowiedź na to, co dzieje się na rynku żywności tradycyjnej i lokalnej. Wzrasta świadomość konsumentów, którzy coraz częściej szukają takiej żywności, a więc powstaje nisza dla małych, rodzinnych gospodarstw rolnych, które mogłyby takie wyroby oferować i pozyskiwać w ten sposób dodatkowe źródło dochodu.

"Często jednak potencjalny producent z powodu istniejących w jego ocenie barier prawnych, niezrozumienia lub złej interpretacji przepisów, nie podejmuje się prowadzenia takiej działalności" - wyjaśnił Konopka. I dodał: "Poradnik ma ułatwić podjęcie takich wyzwań i przybliżyć bezpieczne zasady produkcji i sprzedaży żywności regionalnej".

Kilkudziesięciostronicową broszurę, prócz specjalistów z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego, opracowywali także pracownicy takich opolskich instytucji jak sanepid, inspekcja weterynaryjna, inspekcja jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, urzędu skarbowego, urzędu kontroli skarbowej, KRUS czy Związku Rolników Śląskich. Poradnik ma się ukazać - w wersji papierowej i elektronicznej, dostępnej na stronie internetowej urzędu marszałkowskiego - jeszcze w tym roku.

Przygotowywaną już do wydania treść broszury omówiono podczas spotkania zorganizowanym przez samorząd woj. opolskiego. Kierownik Referatu Orzecznictwa Podatkowego w I Urzędzie Skarbowym w Opolu Agnieszka Wrześniewska-Urbaniak podkreśliła, że w broszurze umieściły informacje wszystkie instytucje, z którymi styka się rolnik rozpoczynający lub prowadzący już działalność gospodarczą. "Przeciętnemu rolnikowi może być trudno czytać ustawy. Pisząc tę broszurę staraliśmy się ująć wszystkie najważniejsze zagadnienia w sposób przystępny" - zapewniła Wrześniewska-Urbaniak.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH