Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Unia Europejska wyrzuca 88 mln ton żywności rocznie, a wystarczy dobre przechowywanie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2017, 09:53
Unia Europejska wyrzuca 88 mln ton żywności rocznie, a wystarczy dobre przechowywanie
fot. materiały prasowe

W Unii Europejskiej wyrzucane jest aż 88 mln ton pożywienia rocznie. Przechowywanie żywności pozwala dłużej zachować dobre właściwości produktów i ograniczyć marnowanie jedzenia, a dzięki właściwemu przechowywaniu zaoszczędzamy nie tylko miejsce lodówce, ale też pieniądze.

Z badań przeprowadzanych na zlecenie Komisji Europejskiej w krajach członkowskich UE wynika, że w przeliczeniu na jednego mieszkańca marnujemy aż 173 kg jedzenia w ciągu roku. Głównym źródłem tego problemu są gospodarstwa domowe (53%) i to w ich obrębie zwykły konsument może rozpocząć zredukowanie tego niepokojącego zjawiska.

Jest co najmniej kilka sposobów, dzięki którym w łatwy sposób można ograniczyć marnowanie żywności. Przede wszystkim należy dbać o kontrolowanie ilości produktów, które kupujemy. Równie ważne jest właściwe ich przechowywanie. Myśląc o konkretnych rozwiązaniach, warto zwrócić szczególną uwagę na rodzaj pojemników, w których trzymane są poszczególne produkty oraz czas i temperaturę przechowywania. Tę ostatnią najlepiej skontrolujemy właściwie układając żywność w lodówkach.

Nie można również zapominać o zachowaniu czystości w lodówce. Niepożądane bakterie mają wpływ na szybsze psucie się jedzenia, a tym samym na nasze zdrowie. Lodówkę należy myć co najmniej dwa razy w miesiącu. Używamy do tego ciepłej wody z detergentem i wycieramy ją potem do sucha.

Terminy ważności

Odpowiedni czas przechowywania określają najczęściej terminy przydatności produktów do spożycia. Chociaż polscy konsumenci mają tego świadomość, aż 38 proc. z nich jako przyczynę marnowania żywności podaje przegapienie terminu. Warto pamiętać, że wśród oznaczeń na opakowaniach pojawiają się istotne różnice. Przez określenie „należy spożyć do…” należy rozumieć, że po wyznaczonym terminie produkt pod żadnym pozorem nie daje się już do jedzenia. Innym rodzajem oznaczenia jest „najlepiej spożyć przed…”. W tym wypadku producent nie gwarantuje, że po upływie terminu produkt zachowa wszystkie swoje właściwości, ale często wciąż nadaje się on do spożycia.

W czym przechowywać żywność?

Pakując produkty do pojemników czy opakowań, należy pamiętać, że nie każdy materiał pozostaje bez wpływu na zdrowie i jakość żywności.

- Warto zadbać o to, aby poprawnie pakować żywność do spożycia. To, w co pakujemy i jak przechowujemy ma ogromny wpływ na jakość produktów spożywczych oraz zawartość witamin i składników mineralnych oraz hamowanie rozwoju bakterii. Zanim zrobimy zakupy spożywcze zastanówmy się, czy mamy odpowiednie pojemniki do pakowania żywności. Czy te popularne faktycznie są odpowiednie? – mówi dietetyczka Anna Jelonek.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 543) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH