Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

USA planują ograniczyć zawartość soli w produktach spożywczych

  • Autor: onet.pl za Reuters
  • Data: 24-04-2010, 10:36
USA planują ograniczyć zawartość soli w produktach spożywczych
fot. menshealth

Amerykańskie organy nadzoru planują stopniowo ograniczać ilość soli konsumowanej przez swoich obywateli, twierdząc, że pomoże to ograniczyć liczbę przypadków śmiertelnych spowodowanych nadciśnieniem i chorobami serca.

Te wysiłki doprowadzą ostatecznie do pierwszego prawnego ograniczenia zawartości soli w przetworzonym jedzeniu, podała gazeta. Plan ma zostać wdrożony w tym roku, ale urzędnicy nie określili jeszcze limitów soli, piszą autorzy artykułu.

Rząd planuje współpracować z branżą spożywczą i ekspertami żywieniowymi, by stopniowo, na przestrzeni kilku lat, ograniczyć konsumpcję soli, pisze gazeta, powołując się na Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA).

Amerykańscy badacze podali w niedawnym raporcie, że współpraca z przemysłem spożywczym w celu ograniczenia zawartości soli o prawie 10 procent, może zapobiec na przestrzeni kilku dziesięcioleci setkom tysięcy przypadków ataków serca i zawałów i zaoszczędzić amerykańskiemu rządowi 32 miliardy dolarów w postaci kosztów leczenia.

Jedzenie zbyt dużej ilości soli jest główną przyczyną wysokiego ciśnienia krwi. Instytut Medycyny, jedna z Narodowych Akademii Nauk nazwała je w ubiegłym tygodniu „pomijaną chorobą", która kosztuje amerykański system zdrowotny 73 miliardy dolarów rocznie.

Gazeta podała, że FDA, która reguluje większość kwestii związanych z jedzeniem przetworzonym, oraz amerykański Departament Rolnictwa, nadzorujący mięso i drób, będą współpracować na rzecz ograniczenia przez Amerykanów konsumpcji soli.

Producenci mogą obecnie używać w swoich produktach tyle soli, ile chcą, ale muszą o tym informować na naklejkach.

Wielu producentów żywności już zaczyna ograniczać zawartość soli.

W marcu PepsiCo, do którego należą takie marki jak Pepsi, Frito-Lay i Quaker, ogłosiło, że do 2015 roku planuje ograniczyć średnią zawartość soli w swoich globalnych produktach sprzedawanych na najważniejszych rynkach o 25 procent.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH