Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

V FRSiH: Województwo Opolskie stawia na sektor rolno-spożywczy

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 16-10-2012, 17:42
V FRSiH: Województwo Opolskie stawia na sektor rolno-spożywczy
Antoni Konopka, członek zarządu Województwa Opolskiego

Przemysł spożywczy odpowiada za 16 proc. gospodarki naszego regionu. Przynajmniej kilka światowych firm z tego segmentu ma swoje bazy na Opolszczyźnie. Wiemy, że współpracując z branżą spożywczą uda nam się dużo osiągnąć - mówił Antoni Konopka, członek zarządu Województwa Opolskiego. Poinformował, że część z firm w 2013 roku powoła klaster spożywczy.

- Okazuje się, że na 500 tys. ha użytków rolnych, połowa jest w rękach 1,4 tys. rolników, którzy produkują zboża, rzepak, kukurydzę. Są już próby innych upraw - borówki, szparagów. Jestem pewny, że właściciele tych gospodarstw liczą na współpracę z zakładami z branży spożywczej. Myślę, że mają środki na inwestycje i oczekują na propozycje współpracy i powiązanie z przetwórcami. Tymczasem nie ma takiej ścisłej współpracy - mówił Antoni Konopka.

Dodał, że szczególnie ważne jest budowanie bazy surowcowej. - Podstawowa produkcja w segmencie spożywczym to u nas przetwórstwo owocowo warzywne, mleko, wyroby piekarsko-cukiernicze i cukier. Te dziedziny są mało powiązane z opolskimi rolnikami, może oprócz mleka. W przypadku mąki, czy owoców i warzyw - trudno powiedzieć, że pochodzą z naszego regionu - mówił Antoni Konopka.

Jego zdaniem, producenci surowców wzmocniliby się poprzez tworzenie grup producenckich. Jak wskazywał, na 27 tys. rolników w regionie Opolszczyzny w grupach producenckich jest zrzeszonych tylko 700 rolników, a często są to grupy kilkuosobowe.

Województwo Opolskie otwiera się na inwestorów zagranicznych także poprzez dostosowanie systemu szkolnictwa, np. tworzenie nowych kierunków.

- W rozmowach z firmami podkreślana jest sprawa inwestycji w szkolnictwo zawodowe. Wspólnie ze starostami staramy się dostosować programy nauczania do nowoczesnych wymagań branży spożywczej. Na przykład powstał projekt stworzenia centrum szkolenia dla pracowników tej branży. Planujemy utworzyć w powstającym parku naukowo-technologicznym w Opolu laboratorium linii technologicznych, a na Politechnice został uruchomiony kierunek Technologia produkcji żywności - wymieniał Antoni Konopka.

Podkreślił, że struktura wykształcenia nie jest korzystna z punktu widzenia producentów żywności. - U nas na jednego absolwenta szkoły zawodowej przypada ponad trzech absolwentów wyższych uczelni, z tego większość to humaniści - powiedział.

Wiceprezes Województwa Opolskiego podkreślił także, każdy region ma swoja specyfikę, dlatego istotne jest by samorządy miały możliwość wyboru wsparcia poszczególnych branż. - Z poziomu regionu najlepiej widać, co jest potrzebne w regionie i przedsiębiorcom - powiedział.

Przeczytaj więcej relacji z V Forum Rynku Spożywczego i Handlu

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH