REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

V FRSiH: Województwo Opolskie stawia na sektor rolno-spożywczy

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 16-10-2012, 17:42
V FRSiH: Województwo Opolskie stawia na sektor rolno-spożywczy
Antoni Konopka, członek zarządu Województwa Opolskiego

Przemysł spożywczy odpowiada za 16 proc. gospodarki naszego regionu. Przynajmniej kilka światowych firm z tego segmentu ma swoje bazy na Opolszczyźnie. Wiemy, że współpracując z branżą spożywczą uda nam się dużo osiągnąć - mówił Antoni Konopka, członek zarządu Województwa Opolskiego. Poinformował, że część z firm w 2013 roku powoła klaster spożywczy.

REKLAMA

- Okazuje się, że na 500 tys. ha użytków rolnych, połowa jest w rękach 1,4 tys. rolników, którzy produkują zboża, rzepak, kukurydzę. Są już próby innych upraw - borówki, szparagów. Jestem pewny, że właściciele tych gospodarstw liczą na współpracę z zakładami z branży spożywczej. Myślę, że mają środki na inwestycje i oczekują na propozycje współpracy i powiązanie z przetwórcami. Tymczasem nie ma takiej ścisłej współpracy - mówił Antoni Konopka.

Dodał, że szczególnie ważne jest budowanie bazy surowcowej. - Podstawowa produkcja w segmencie spożywczym to u nas przetwórstwo owocowo warzywne, mleko, wyroby piekarsko-cukiernicze i cukier. Te dziedziny są mało powiązane z opolskimi rolnikami, może oprócz mleka. W przypadku mąki, czy owoców i warzyw - trudno powiedzieć, że pochodzą z naszego regionu - mówił Antoni Konopka.

Jego zdaniem, producenci surowców wzmocniliby się poprzez tworzenie grup producenckich. Jak wskazywał, na 27 tys. rolników w regionie Opolszczyzny w grupach producenckich jest zrzeszonych tylko 700 rolników, a często są to grupy kilkuosobowe.

Województwo Opolskie otwiera się na inwestorów zagranicznych także poprzez dostosowanie systemu szkolnictwa, np. tworzenie nowych kierunków.

- W rozmowach z firmami podkreślana jest sprawa inwestycji w szkolnictwo zawodowe. Wspólnie ze starostami staramy się dostosować programy nauczania do nowoczesnych wymagań branży spożywczej. Na przykład powstał projekt stworzenia centrum szkolenia dla pracowników tej branży. Planujemy utworzyć w powstającym parku naukowo-technologicznym w Opolu laboratorium linii technologicznych, a na Politechnice został uruchomiony kierunek Technologia produkcji żywności - wymieniał Antoni Konopka.

Podkreślił, że struktura wykształcenia nie jest korzystna z punktu widzenia producentów żywności. - U nas na jednego absolwenta szkoły zawodowej przypada ponad trzech absolwentów wyższych uczelni, z tego większość to humaniści - powiedział.

Wiceprezes Województwa Opolskiego podkreślił także, każdy region ma swoja specyfikę, dlatego istotne jest by samorządy miały możliwość wyboru wsparcia poszczególnych branż. - Z poziomu regionu najlepiej widać, co jest potrzebne w regionie i przedsiębiorcom - powiedział.

Przeczytaj więcej relacji z V Forum Rynku Spożywczego i Handlu

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH