Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2009 r. eksport polskiej żywności może spaść nawet o 10 proc.

  • Autor: TVN24 / Gazeta Prawna
  • Data: 20-04-2009, 09:01
W 2009 r. eksport polskiej żywności może spaść nawet o 10 proc.

Kończą się dobre czasy dla polskiej żywności w Europie - pisze Gazeta Prawna. Jak wynika z danych resortu rolnictwa, od końca ubiegłego roku następuje wyraźne załamanie eksportu artykułów spożywczych. W wariancie pesymistycznym w 2009 roku eksport naszej żywności może spaść nawet o 10 proc.

Z raportu FAMMU/FAPA wynika, że widoczne załamanie eksportu żywności rozpoczęło się w grudniu 2008 roku. Wartość wywozu artykułów spożywczych spadła wówczas aż o 20 proc. w stosunku do listopada oraz średniej z poprzednich 11 miesięcy. Pomimo to, w ubiegłym roku eksport polskiej żywności wzrósł jeszcze siłą rozpędu o 12 proc. do 11,3 mld euro, a jego wolumen - o 3 proc. do 9,4 mln ton.

Pogorszenie wyników handlu żywnością spowodowane było wzrostem wartości złotego w pierwszej połowie minionego roku, który obniżył konkurencyjność polskich towarów na rynkach zagranicznych, zwiększając jednocześnie opłacalność importu.

- Obroty handlowe artykułami spożywczymi z zagranicą zazwyczaj obniżają się w IV kwartale i rosną ponownie od początku roku. Jednak w styczniu bieżącego roku eksport artykułów żywnościowych zmniejszył się o 10,3 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca i o 18,4 proc. w ujęciu rocznym - mówi Gazecie Prawnej Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

- Ze względu na osłabienie złotego opłacalność eksportu jest teoretycznie wysoka, jednak spadek popytu na rynkach eksportowych w znacznej mierze niweluje to pozytywne zjawisko - uważa Wiesław Łopaciuk.

Aż dwie trzecie wartości eksportu artykułów spożywczych stanowią produkty przetworzone, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego - pisze "Gazeta Prawna". W 2008 roku eksport przetworów zwiększył się o ok. 14 proc.

- Eksport towarów przetworzonych jest bardziej opłacalny, gdyż mają one wyższą wartość dodaną, niosą ze sobą markę, jakość, kraj pochodzenia, czyli wszystkie te cechy, które w handlu można sprzedać drożej - mówi Andrzej Kalicki.

Pod względem wartości największy udział w eksporcie artykułów spożywczych miały papierosy i używki (15 proc.), przetwory owocowo-warzywne (13 proc.), wyroby cukiernicze (12 proc.), produkty mleczarskie (11 proc.) oraz mięso czerwone (10 proc.),

Kierunek Unia Nasi unijni partnerzy sprowadzają z Polski głównie mięso czerwone i podroby (10 proc. naszego eksportu do UE), wyroby cukiernicze (11 proc.), produkty mleczne (9 proc.), przetwory owocowe (9 proc.), ryby i przetwory rybne (8 proc.) oraz mięso drobiowe (6 proc.).
"Gazeta Prawna"

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rk 22-04-2009, 23:35:
zgadzam się z as - brak jest informacji czy podane dane proc. dotyczą zmian w euro czy złotym bo to zasadnicza różnica...
  • as 22-04-2009, 13:49:
LOL wartosc w Euro spadla po tym jak zlotowka zaliczyla CRAH to oczywiste. W PLN zas wzrosla!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 073) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH