Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2016 r. z nowych form postępowania upadłościowego skorzystały 204 podmioty- raport

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 28-04-2017, 10:46

W 2016 roku z nowych form postępowania upadłościowego skorzystały łącznie 204 podmioty (po decyzji sądu o jego otwarciu). W stosunku do kolejnych 26 przedsiębiorstw ogłoszono upadłość układową (co było wynikiem rozpatrzenia wniosków złożonych jeszcze przed 2016 rokiem) przy 530 postępowaniach upadłościowych ogółem. Oznacza to, że aż 30 proc. wszystkich otwartych w 2016 roku postępowań stanowiły postępowania o charakterze restrukturyzacyjnym – wynika z raportu PwC.

Z raportu PwC wynika też, że w 2016 roku liczba postępowań upadłościowych i restrukturyzacyjnych w Polsce wyniosła 760, a liczba upadłości 530.

Na początku 2016 roku weszło w życie Prawo restrukturyzacyjne, a jednocześnie zostało znowelizowane obowiązujące dotychczas Prawo upadłościowe i naprawcze. Te zmiany legislacyjne są swoistą rewolucją w postępowaniach restrukturyzacyjnych. Od początku 2016 roku przedsiębiorstwa, oprócz dotychczasowej upadłości obejmującej likwidację majątku, mają możliwość wyboru czterech ścieżek postępowań restrukturyzacyjnych.

Zmiany w polskim ustawodawstwie są zgodne z tendencjami, które można zaobserwować w innych gospodarkach europejskich. Wybrany kierunek daje nadzieję przede wszystkim na szeroko pojętą lepszą jakość postępowań upadłościowych i restrukturyzacyjnych.

Wyniki przeprowadzonych przez PwC badań pokazują, że po zmianie prawa w 2016 r. polscy przedsiębiorcy byli skłonni do szybszego składania wniosków o rozpoczęcie postępowań o charakterze restrukturyzacyjnym.

- Odnotowaliśmy, że czas pomiędzy wystąpieniem sygnału o problemach finansowych a otwarciem postępowania restrukturyzacyjnego skrócił się aż o 6 miesięcy – informuje PwC. 

Tym samym można uznać, że wprowadzone zmiany legislacyjne osiągnęły jeden ze swoich celów - firmy zaczęły szybciej reagować na kłopoty finansowe.

W ramach badania PwC skupiła się również na przewidywaniu upadłości.

- Przeanalizowaliśmy 12 polskich modeli prognozowania upadłości. W badaniu wykorzystaliśmy dane dotyczące przedsiębiorstw upadłych, przedsiębiorstw będących w postępowaniu restrukturyzacyjnym oraz podmiotów stabilnych finansowo. Próba objęła niemal 700 podmiotów i ponad 250 postępowań z kluczowych sektorów gospodarki - podano.

Wyniki tej części badania pokazują, że optymalnym rozwiązaniem w procesie oceny ryzyka bankructwa jest jednoczesne uwzględnienie wskaźników z grup wypłacalności i sprawności działania oraz płynności. Łączne monitorowanie tych wskaźników zwiększa szanse na skuteczną separację podmiotów zdrowych od tych z problemami.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH