Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Chinach jest zapotrzebowanie na żywność z Polski

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 15-05-2013, 16:24
W Chinach jest zapotrzebowanie na żywność z Polski
Panel 'Polska na rynku chińskim. Współpraca Polski i Chin' odbył się w ramach II Forum Współpracy Gospodarczej Unia Europejska - Chiny podczas V Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach

Chińczycy nieufnie podchodzą do produktów żywnościowych pochodzących od rodzimych firm. Przyczyną jest szereg afer z zanieczyszczona żywnością. Natomiast produkty polskie są oceniana na wysokiej jakości. To powinni wykorzystać polscy producenci żywności - oceniali uczestnicy panelu ‘Polska na rynku chińskim. Współpraca Polski i Chin', który odbył się w ramach II Forum Współpracy Gospodarczej Unia Europejska - Chiny podczas V Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Według prof. Ryszarda Michalskiego, dyrektora Instytutu Badań Rynku Konsumpcji i Koniunktur, szansą dla polskich przedsiębiorców jest rosnąca klasa średnia, która w Chinach liczy około 350-400 mln osób. - Myślę, że klasa średnia powinna być grupą docelową, do której nasi producenci, zwłaszcza towarów konsumpcyjnych, powinni kierować swoje wysiłki - mówił Ryszard Michalski.

Zwrócił on uwagę, że chińscy konsumenci poszukują dobrej jakości żywności. Tę niszę mogłaby zająć żywność z Polski. - Od kilku lat mamy do czynienia z falą skandali z niebezpieczną żywnością. Widoczne jest zapotrzebowanie, szczególnie ze strony średniej klasy, na dobrą i bezpieczną żywność. Jednak musielibyśmy ją dostarczać w ilościach większych, niż jest w stanie to zrobić jedno przedsiębiorstwo. Stąd potrzeba tworzenia aliansów, zrzeszeń producentów, by niwelować efekt asymetrii sił i docierać z naszymi towarami do wielkich ośrodków miejskich - mówił Ryszard Michalski.

Hou Wenbo, dyrektor zarządzający Bank of China w Warszawie, zwrócił uwagę, że Chińczycy nie ufają lokalnej żywności. - Polska żywność jest bardzo dobra i to można wykorzystać. Standardy produkcji żywności w Polsce są na europejskim poziomie. Jeśli coś jest wyprodukowane w Polsce to znaczy, że spełnia wymogi europejskie, a to jest dla Chińczyków bardzo ważne. Dodatkowo, koszty wytworzenia w Polsce są niższe iż na Zachodzie Europy. Tu widziałbym szansę - mówił Hou Wenbo.

Eric Wong, dyrektor, TCG Capital rozwiał wątpliwości, czy nie jest za późno dla polskich firm, by wejść do Chin. - W Chinach każda marka otrzymuje drugą szansę, niezależnie od tego, kim jest na świecie. Widziałem firmy, które na globalnych rynkach były postrzegane jako firmy ze średniej półki, a w Chinach udało im się ulokować dużo wyżej - mówił Eric Wong.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH