Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W chłodnictwie robi się gorąco

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 20-02-2018, 11:55
W chłodnictwie robi się gorąco
Maurycy Szwajkajzer

O rewolucji w branży chłodniczej rozmawiamy z Maurycym Szwajkajzerem, inżynier chłodnictwa, właścicielem firmy projektowej i konsultingowej ENRECO, prelegentem Gastrosilesia na Food Show 2018.

W zapowiedziach Pana prezentacji na GastroSilesia czytamy, że szykuje się największa zmiana w chłodnictwie od 60 lat? Co to za rewolucja?

Tak faktycznie użyłem mocnych słów. Już się z nich tłumaczę. Przyszło mi być inżynierem chłodnictwa w bardzo ciekawym momencie dla tej branży. To co nas czeka, a właściwie już się dzieje można porównać do burzy. Tak wielkiej, że pada deszcz, zanim jeszcze nadeszły chmury. Mówiąc to mam na myśli fakt drastycznego wzrostu cen czynników chłodniczych =- około 5 krotny w ciągu pół roku.

I to nie jest jeszcze burza?

Przepisy UE ratyfikowane przez Polskę składają się z dwóch części. Jednej redukującej ilość dostępnego nowego czynnika chłodniczego – tak zwanych freonów i drugiej eliminującej w ogóle niektóre najmniej ekologiczne czynniki od roku 2020, a następnie od 2022 roku także tak zwane drop-iny. Na koniec pozostaną do wyboru praktycznie tylko czynniki naturalne takie jak dwutlenek węgla i propan.

Branża spożywcza już kiedyś zmieniała czynniki chłodnicze na nowe.

Owszem, wycofanie R22 odbyło się w miarę gładko. Było tak przede wszystkim dlatego, że poza składem chemicznym czynniki wchodzące za R22 czyli na przykład r404a pracowały w praktycznie identycznych parametrach w tych samych urządzeniach. Mając tamten czas w pamięci, klienci czasem mnie pytają które części układu będą teraz musieli zmienić a które będą mogli pozostawić. Odpowiadam, że niestety pozostanie tylko klamka w drzwiach maszynowni – cała reszta musi się zmienić.

Czy to oznacza dla branży spożywczej olbrzymie wydatki, aby w ogóle móc dalej produkować?

Procedurą przejścia przedsiębiorstwa z istniejących układów chłodniczych do nazwijmy je nowych zajmuję się zawodowo i proces ten odpowiednio przeprowadzony może być zupełnie bezbolesny. Przepisy rzadko bywają przyjemne dla kogokolwiek. Ważniejsze są nowe potencjały, które idą za nowymi czynnikami chłodniczymi. To na nich staram się skupiać uwagę klienta. Ci którzy potrafią je wykorzystać wychodzą na tym bardzo dobrze.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • serwis chłodnictwa i klimy 20-02-2018, 18:24:
to człowiek z nikąd. uwaga na niego. jesteśmy w branzy tyle co on ma lat, nikt go wczesniej nie widział. nagle sie pojawia, prezentacje, materiały - jak ze snu, nierzeczywiście dobre jak na jego wiek. wiedza zebrana przez ekspertów zachodu. sponsoruje to zachód. oczywiście nielogiczne rozwiązania. nie mówią ile te co2 kosztuje w budowie. pełna propaganda. lobbysci. nasyłają urzędy na firmy, i prokurature. katastrofa dla małych sklepikowiczów. Jego wiek nie daje mu takiej wiedzy jaką prezentuje. nie protrafi zaprojektować prostego układu. Chłodniarze w PL nie mają nic do gadania. prym przejął zachód jak w każdej branzy. aha: R22 był jednym z najlepszych gazów.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 558) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH