Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W kryzysie firmy spożywcze nie oszczędzają na badaniach laboratoryjnych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-06-2009, 11:43
W kryzysie firmy spożywcze nie oszczędzają na badaniach laboratoryjnych

- Przez lata nasze laboratoria miały okazję współpracować z wieloma firmami różnej wielkości i o różnym podejściu do kwestii bezpieczeństwa żywności. Nawet w dobie kryzysu nie obserwujemy u naszych klientów tendencji do oszczędzania na badaniach laboratoryjnych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Agata Bucka z J.S. Hamilton Poland Ltd, firmy wykonującej badania dla wszystkich branż związanych z biznesem żywnościowym.

- Obserwujemy ciągły wzrost świadomości wśród producentów i dystrybutorów żywności w tym zakresie. Oczywiście największe budżety na kontrolę jakości przeznaczają duże koncerny, ale z roku na rok polscy producenci wdrażają coraz szerzej zakrojone działania mające na celu budowanie zaufania konsumenta do wprowadzanych na rynek produktów. Bez dowodów na prowadzenie takich działań jakimi są niewątpliwie regularne badania surowca i produktu gotowego w niezależnych laboratoriach zewnętrznych takich jak Hamilton polscy producenci nie uzyskaliby dobrej opinii na rynkach unijnych. Nie obserwujemy u naszych klientów tendencji do oszczędzania na badaniach laboratoryjnych - podkreśla Agata Bucka.

Jednym z elementów identyfikowalności jest potrzeba kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności poprzez wnikliwą i rzetelną analizę chemiczną i mikrobiologiczną surowców i wyrobów gotowych. - Identyfikowalność oznacza zapewnienie przejrzystości, możliwości odtworzenia całej drogi produktu żywnościowego „od pola/fermy do widelca" i w odwrotnym kierunku. Producent czy dystrybutor żywności dysponując wynikami badań i mogący przedstawić je swoim klientom wzbudza zaufanie i jest wiarygodny - podkreśla Agata Bucka.

Na rynku działają wyspecjalizowane laboratoria, które specjalizują się w badaniach i usługach w zakresie bezpieczeństwa żywności. Wykonują między innymi badania zagrożeń mikrobiologicznych, zawartości metali ciężkich, GMO, badania mikotoksyn, alergenów, analizy pozostałości środków ochrony roślin i leków weterynaryjnych oraz wielu innych szkodliwych substancji które mają wpływ na nasze zdrowie. Badają także zafałszowania produktów spożywczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH