Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W logistyce produktów świeżych najrentowniejszy jest tranzyt

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-04-2016, 12:10
W logistyce produktów świeżych najrentowniejszy jest tranzyt
Rafał Filip /fot. ID Logistics Polska

Jak wynika z naszych doświadczeń, najkorzystniejszym oraz najrentowniejszym rozwiązaniem związanym z przygotowaniem towaru w magazynie o kontrolowanej temperaturze do transportu jest tzw. tranzyt. Zaraz po przyjęciu na magazyn, towar jest dzielony w zależności od zamówienia, bez składowania na regałach, i maksymalnie w ciągu 24 godzin wyjeżdża do odbiorców – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Rafał Filip, dyrektor magazynu w Piotrkowie Trybunalskim, ID Logistics Polska.

Dzięki temu, że magazynowanie zostało skrócone do minimum i zajęło tylko dobę, placówki handlowe, sklepy oraz oczywiście konsumenci otrzymują towar o stosunkowo długim terminie przydatności do spożycia – mówi Rafał Filip.

Podkreśla, że konieczność zachowania odpowiedniej temperatury dotyczy także transportu. W tym przypadku jest ona tylko nieznacznie wyższa od tej, która musi być zachowana w czasie procesu magazynowania Aby zminimalizować koszty transportowe stosuje się różnego rodzaju rozwiązania. - Przykładem mogą być przegrody na naczepach. Jeden środek transportu jest podzielony na dwie albo nawet trzy strefy z różnymi zakresami temperatur. Czyli tym samym samochodem dostawczym można jednocześnie przewozić np. asortyment składowany w mroźni (-20 stopni), asortyment składowany w chłodni (od 0 do 4 stopni) oraz asortyment suchy, nie wymagający temperatury kontrolowanej. Inne często stosowane rozwiązanie to takie, w którym nośnik, za pomocą którego transportowany towar wrażliwy, typu paleta, transporter czy rolkonter, sam w sobie jest tzw. małą chłodnią (lodówką), gdzie zachowana została odpowiednia temperatura. Pozwala to w jeszcze większym zakresie łączyć kilka grup asortymentowych w ramach tego samego środka transportu, a tym samym efektywniej zoptymalizować i zmniejszyć koszty – mówi dyrektor magazynu ID Logistics Polska.

Podkreśla, że praca przy obsłudze artykułów świeżych wymaga od operatora logistycznego doświadczenia i know-how, dużej elastyczności, umiejętności szybkiej reakcji w zarządzaniu operacjami magazynowymi oraz dostępu do nowoczesnych rozwiązań technologicznych, dzięki którym jest w stanie zapewnić właściwe warunki magazynowania i ciąg chłodniczy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • llmm 26-04-2016, 12:54:
Cóż, obniżenie kosztów przez rezygnację ze składowania (lub jakiejkolwiek innej operacji logistycznej, czy też rezygnacji z Operatora jako pośrednika) nie jest zbyt wielkim i nowatorskim odkryciem. Większym sukcesem byłoby zwiększenie rentowności bez rezygnacji z elementu łańcucha dostaw i/lub najzwyczajniej przez likwidację marnotrawstwa w łańcuchu dostaw.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH