Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W marcu żywność podrożała, ale nieznacznie

  • Autor: PAP
  • Data: 11-04-2016, 18:45
W marcu żywność podrożała, ale nieznacznie
fot.PTWP

W marcu br. comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO wzrósł o 1 pkt. proc. i wyniósł 151,0 punktów wobec 149,5 pkt. w lutym 2016. Natomiast wobec marca ub.r. indeks zmniejszył się o ok. 12 proc. - podała organizacja ONZ ds. wyżywienia i rolnictwa (FAO).

W ciągu roku indeks zmniejszył się o około 21 pkt. tj. o 12,0 proc. w marcu 2015 r. wynosił on 171,5 pkt. W marcu br. zboża, artykuły mleczarskie potaniały, cukier i oleje podrożały, a cena mięs była dość stabilna. Wzrost indeksu w marcu br. wynikał z dużego, bo 17 proc. wzrostu cen cukru oraz w mniejszym stopniu olejów (o 6 proc.) - poinformował Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAPA/FAMMU).

Indeks cen cukru wzrósł w marcu o 32 pkt. do 219 pkt. na skutek większego niż oczekiwano deficytu cukru, a także ulewnych opadów, jakie miały miejsce w Brazylii, największego producenta tego surowca.

W lutym 2016 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 159,8 pkt. wobec 150,3 w lutym 2016 r., czyli był wyższy o 6,3 proc. (+9,5 pkt.). Indeks dla olejów osiągnął najwyższą wartość od 15 miesięcy. Wzrost wartości tego indeksu odzwierciedlał głównie drugi miesiąc z rzędu umocnienie wartości oleju palmowego na skutek perspektyw pogorszenia jego produkcji (wobec wcześniejszych prognoz) na świecie w br. na skutek suszy wywołanej El Nino w Malezji i Indonezji.

Jak podała FAO w marcu minimalnie podrożało mięso (+0,1 proc. do 148,2 pkt). Cen wieprzowiny były stabilne w UE i na świecie, po wprowadzeniu w styczniu br. unijnych dopłat do prywatnego przechowywania. Notowania mięsa owczego były również stabilne, co odzwierciedla koniec sezonowego wzrostu podaży w Oceanii. Ceny drobiu i wołowiny nie zmieniły się w skali miesiąca, a podaż i popyt na te gatunki mięsa na rynku światowym są obecnie dobrze zbilansowane.

Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych obejmuje zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) istnieje od 1945 r.; zbiera i opracowuje informacje oraz prowadzi badania na temat produkcji w rolnictwie. FAO wraz z ONZ realizuje Światowy Program Wyżywienia, którego celem jest udzielanie pomocy żywnościowej krajom rozwijającym się oraz krajom dotkniętym klęskami żywiołowymi. Kieruje programem Kampania Walki z Głodem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH