REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W Polsce marnowane jest 9 mln ton jedzenia. Wolontariusze próbują to zmienić

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 08-02-2016, 19:04
W Polsce marnowane jest 9 mln ton jedzenia. Wolontariusze próbują to zmienić
W Polsce marnowane jest 9 mln ton jedzenia. Fot. Federacja Polskich Banków Żywności.

Blisko połowa marnowanego jedzenia w Unii Europejskiej, czyli aż 42 proc., pochodzi z gospodarstw domowych - alarmuje Komisja Europejska. W Polsce 60 proc. badanych osób przyznaje się do wyrzucania żywności. Marnujemy łącznie 9 mln ton jedzenia. Można to zmienić, angażując się w działalność Banków Żywności, jako wolontariusz.

REKLAMA

Zjawisko marnowania żywności jest obecne we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Polska znajduje się na 5 miejscu wśród krajów o najwyższym poziomie strat. Dlatego Komisja Europejska wzywa kraje członkowskie do aktywnego podejmowania działań. Obywatele odgrywają kluczową rolę, gdyż mogą oni ograniczać ilość wyrzucanego jedzenia w swoich domach, ale również wspierać działalność organizacji charytatywnych zajmujących ograniczaniem marnowania żywności np. zostając wolontariuszami Banków Żywności. Federacja Polskich Banków Żywności uruchamia kampanię społeczną zachęcającą do wolontariatu w Bankach Żywności oraz organizacjach współpracujących z Bankami Żywności.

- Potrzebujemy wielu rąk do pracy. Chcemy przekonać do takiej formy pomocy głównie osoby w dojrzałym wieku, o nieco większej ilości wolnego czasu. Pomagać można w bardzo różny sposób - Bankach Żywności lub współpracować z organizacjami partnerskimi. Zależy nam, aby pokazać, że wolontariusze w realny sposób przyczyniają się do zmniejszenia ilości marnowanej żywności - mówi Marek Borowski, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Kim są wolontariusze, co robią i co motywuje ich do bezinteresownej pracy?

Ze statystyk wynika, że są to głównie osoby młode – do 26. roku życia, najczęściej z wyższym wykształceniem. Jednak najbardziej pożądana grupa są osoby obecnie przybywające na emeryturze, które pragną aktynie spędzić wolny czas. Motywacją dla wolontariuszy są głównie: uczucie empatii oraz potrzeba bycia pomocnym, a nierzadko także czerpanie przyjemności z pomagania i możliwość zawarcia ciekawych znajomości. Niestety większość, bo aż 60 proc. Polaków nie uczestniczy aktywnie i nie angażuje się w tę strefę życia społecznego. Dlaczego? Ponieważ istnieje powszechne przeświadczenie, że misja niesienia pomocy dotyczy osób, które są „obdarzone wyjątkowymi predyspozycjami”5.

Każdy może być wolontariuszem

Federacja Polskich Banków Żywności to 32 Banki Żywności działające na ternie całego kraju. W swojej codziennej pracy niosą pomoc najbardziej potrzebującym, dzięki współpracy z organizacjami partnerskimi (3000), które również nieustająco potrzebują wsparcia wolontariuszy. Każdego dnia do magazynów Banów Żywności dostarczana jest żywność pozyskiwana od producentów spożywczych, rolników, nadwyżki artykułów spożywczych od sieci handlowych oraz z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Dzięki temu rocznie ok. 140 tys. ton jedzenia trafia do 1,3 mln osób potrzebujących w Polsce. Tak szeroko rozbudowany system wsparcia potrzebuje dużego zaangażowania ze strony wolontariuszy, których niestety wciąż brakuje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH