Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Polsce na cukrzycę choruje ponad 2,5 mln osób

  • Autor: portalspozywczy.pl, pr
  • Data: 12-11-2013, 12:20

14 listopada to Światowy Dzień Cukrzycy. Cukrzyca jest jednym z największych problemów zdrowotnych i cywilizacyjnych XXI wieku. Według Międzynarodowej Federacji Diabetyków na świecie żyje 371 milionów osób z cukrzycą, z czego 280 milionów to chorzy zagrożeni rozwojem powikłań. Prognozuje się również, iż w 2030 r. chorych będzie pół miliarda.

W Polsce na cukrzycę choruje ponad 2,5 mln osób, co stanowi ponad 7 proc. społeczeństwa w wieku 20-79 lat i 20 proc. osób w wieku powyżej 60 lat - podaje Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Skuteczne leczenie cukrzycy w Polsce to cały czas wyzwanie dla systemu ochrony zdrowia. Zdaniem specjalistów niepokojące dane epidemiologiczne mogą wynikać z przestarzałego sposobu leczenia cukrzycy w Polsce. Leki, które stosuje się w naszym kraju są używane od 60 lat. Nowe terapie są bardzo drogie, dlatego warto szczególnie zadbać o profilaktykę, aby nie dopuścić do tej choroby.

Za chorobę odpowiadają czynniki genetyczne i środowiskowe związane między innymi z żywnością. W profilaktyce cukrzycy bardzo ważna jest zatem odpowiednia dieta, dlatego Agnieszka Sienkiewicz diet coach i ekspert ds. żywienia Organic Farma Zdrowia radzi jak odżywiać się, aby uniknąć tej uciążliwej choroby.

Cukrzyca łącznie z chorobą wieńcową, nadciśnieniem tętniczym i wysokim stężeniem cholesterolu, należy do tzw. chorób cywilizacyjnych. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na te choroby wiąże się z przestrzeganiem podobnych zasad w żywieniu i stylu życia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego nie należy go pomijać, a pozostałe posiłki powinny być spożywane co 3-4 godziny. Profilaktyka to także utrzymywanie właściwej masy ciała - aby nie przytyć, należy zrównoważyć ilość kalorii z przyjmowanych posiłków i napojów z aktywnością fizyczną. Pomijanie posiłków nie jest dobrym sposobem na ograniczanie ilości kalorii. Istotne jest wprowadzenie na stałe do swojej diety codziennego spożywania pięciu porcji warzyw i owoców oraz produktów zbożowych o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (z pełnego przemiału, razowe). Powinno się wybierać chude rodzaje mięs i nabiału oraz nierafinowane, tłoczone na zimno oleje roślinne, a unikać tłuszczów roślinnych utwardzanych „trans" (produkty typu „fast food", frytki, chipsy). Najlepiej zrezygnować ze słodzonych napojów gazowanych. Zalecam nie przekraczanie 2 g soli dziennie, łącznie z solą już dodaną do kupowanej żywności. Wybierając produkty w sklepie dobrze jest czytać etykiety, ze zwróceniem szczególnej uwagi na ilość cukru, soli i rodzaj dodanych tłuszczów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH