Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Polsce na cukrzycę choruje ponad 2,5 mln osób

  • Autor: portalspozywczy.pl, pr
  • Data: 12-11-2013, 12:20

14 listopada to Światowy Dzień Cukrzycy. Cukrzyca jest jednym z największych problemów zdrowotnych i cywilizacyjnych XXI wieku. Według Międzynarodowej Federacji Diabetyków na świecie żyje 371 milionów osób z cukrzycą, z czego 280 milionów to chorzy zagrożeni rozwojem powikłań. Prognozuje się również, iż w 2030 r. chorych będzie pół miliarda.

W Polsce na cukrzycę choruje ponad 2,5 mln osób, co stanowi ponad 7 proc. społeczeństwa w wieku 20-79 lat i 20 proc. osób w wieku powyżej 60 lat - podaje Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Skuteczne leczenie cukrzycy w Polsce to cały czas wyzwanie dla systemu ochrony zdrowia. Zdaniem specjalistów niepokojące dane epidemiologiczne mogą wynikać z przestarzałego sposobu leczenia cukrzycy w Polsce. Leki, które stosuje się w naszym kraju są używane od 60 lat. Nowe terapie są bardzo drogie, dlatego warto szczególnie zadbać o profilaktykę, aby nie dopuścić do tej choroby.

Za chorobę odpowiadają czynniki genetyczne i środowiskowe związane między innymi z żywnością. W profilaktyce cukrzycy bardzo ważna jest zatem odpowiednia dieta, dlatego Agnieszka Sienkiewicz diet coach i ekspert ds. żywienia Organic Farma Zdrowia radzi jak odżywiać się, aby uniknąć tej uciążliwej choroby.

Cukrzyca łącznie z chorobą wieńcową, nadciśnieniem tętniczym i wysokim stężeniem cholesterolu, należy do tzw. chorób cywilizacyjnych. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na te choroby wiąże się z przestrzeganiem podobnych zasad w żywieniu i stylu życia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego nie należy go pomijać, a pozostałe posiłki powinny być spożywane co 3-4 godziny. Profilaktyka to także utrzymywanie właściwej masy ciała - aby nie przytyć, należy zrównoważyć ilość kalorii z przyjmowanych posiłków i napojów z aktywnością fizyczną. Pomijanie posiłków nie jest dobrym sposobem na ograniczanie ilości kalorii. Istotne jest wprowadzenie na stałe do swojej diety codziennego spożywania pięciu porcji warzyw i owoców oraz produktów zbożowych o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (z pełnego przemiału, razowe). Powinno się wybierać chude rodzaje mięs i nabiału oraz nierafinowane, tłoczone na zimno oleje roślinne, a unikać tłuszczów roślinnych utwardzanych „trans" (produkty typu „fast food", frytki, chipsy). Najlepiej zrezygnować ze słodzonych napojów gazowanych. Zalecam nie przekraczanie 2 g soli dziennie, łącznie z solą już dodaną do kupowanej żywności. Wybierając produkty w sklepie dobrze jest czytać etykiety, ze zwróceniem szczególnej uwagi na ilość cukru, soli i rodzaj dodanych tłuszczów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (12 131) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH