REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W popularnych produktach śniadaniowych znaleziono ślady glifosatu

  • Autor: dailymail.com
  • Data: 05-05-2016, 10:35
W popularnych produktach śniadaniowych znaleziono ślady glifosatu
Pozostałości glifosatu wykryto m.in. w jajach i płatkach śniadaniowych. fot. shutterstock

Bagietki, jaja i płatki śniadaniowe zawierają potencjalnie rakotwórczy glifosat - ostrzegają naukowcy z amerykańskiej organizacji Alliance for Natural Health.

REKLAMA

Amerykańska organizacja Alliance for Natural Health przebadała po dwie sztuki 12 najpopularniejszych w USA produktów śniadaniowych pod kątem śladów glifosatu, substancji czynnej herbicydu Roundup produkowanego przez Monsanto.

Najwięcej glifosatu znaleziono w płatkach śniadaniowych o smaku truskowkowo-śmietankowym. Zawierały one 1327 części na miliard (ppb), podczas gdy amerykańska norma to 75 ppb. Znacznie przekroczony wskaźnik miały także płatki owsiane, bułki śniadaniowe, tzw. bajgle, chleb pełnoziarnisty, jaja i śmietanka do kawy. Ogółem "alarmujący" poziom glifosatu wykazano w 10 z 24 przebadanych produktów.

Dużych ilości glifosatu nie zawierały za to mąka, jogurty, mrożone placki ziemniaczane, ziemniaki i śmietana.

W 2015 roku WHO sklasyfikowała glifosat jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi, którego działanie wiązane jest z zachorowalnością na raka piersi, trzustki, tarczycy, nerek, wątroby i pęcherza.

Doniesienia WHO sprawiły, że glifosatowi coraz częściej zaczęli się przyglądać naukowcy. Badania wykazały, że pozostałości herbicydu są niemal wszechobecne w środowisku, co stwarza obawy, że może być on powszechnie stosowany w żywności.

Jak mówi Gretchen DuBeau, wykonawczy i dyrektor ANH-USA, wyniki badania pokazują, że obecność glifosatu w żywności, która nie miała bezpośredniego kontaktu z herbicydem, takiej jak jaja i produkty mleczarskie, pokazuje, że jest on wchłaniany przez tkankę zwierząt, które miały dostęp do paszy na zasadzie bioakumulacji.

- Spodziewaliśmy się znaleźć śladowe ilości glifosatu w produktach zawierających duże ilości kukurydzy i soi. Zaskoczyło nas, że jest on aż tak inwazyjny wobec ludzkiego układu pokarmowego - dodaje.

Jak zaznaczają przedstawiciele Alliance for Natural Health, prawdziwy wpływ glifosatu na organizm nie jest jeszcze znany. Autorzy badania podkreślają jednak, że obowiązujące w USA normy glifosatu nie obejmują testów wszystkich rodzajów żywności i ich oddziaływania na wszystkie grupy wiekowe.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH