Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

W popularnych produktach śniadaniowych znaleziono ślady glifosatu

Bagietki, jaja i płatki śniadaniowe zawierają potencjalnie rakotwórczy glifosat - ostrzegają naukowcy z amerykańskiej organizacji Alliance for Natural Health.

W popularnych produktach śniadaniowych znaleziono ślady glifosatu
Pozostałości glifosatu wykryto m.in. w jajach i płatkach śniadaniowych. fot. shutterstock

Amerykańska organizacja Alliance for Natural Health przebadała po dwie sztuki 12 najpopularniejszych w USA produktów śniadaniowych pod kątem śladów glifosatu, substancji czynnej herbicydu Roundup produkowanego przez Monsanto.

Najwięcej glifosatu znaleziono w płatkach śniadaniowych o smaku truskowkowo-śmietankowym. Zawierały one 1327 części na miliard (ppb), podczas gdy amerykańska norma to 75 ppb. Znacznie przekroczony wskaźnik miały także płatki owsiane, bułki śniadaniowe, tzw. bajgle, chleb pełnoziarnisty, jaja i śmietanka do kawy. Ogółem "alarmujący" poziom glifosatu wykazano w 10 z 24 przebadanych produktów.

Dużych ilości glifosatu nie zawierały za to mąka, jogurty, mrożone placki ziemniaczane, ziemniaki i śmietana.

W 2015 roku WHO sklasyfikowała glifosat jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi, którego działanie wiązane jest z zachorowalnością na raka piersi, trzustki, tarczycy, nerek, wątroby i pęcherza.

Doniesienia WHO sprawiły, że glifosatowi coraz częściej zaczęli się przyglądać naukowcy. Badania wykazały, że pozostałości herbicydu są niemal wszechobecne w środowisku, co stwarza obawy, że może być on powszechnie stosowany w żywności.

Jak mówi Gretchen DuBeau, wykonawczy i dyrektor ANH-USA, wyniki badania pokazują, że obecność glifosatu w żywności, która nie miała bezpośredniego kontaktu z herbicydem, takiej jak jaja i produkty mleczarskie, pokazuje, że jest on wchłaniany przez tkankę zwierząt, które miały dostęp do paszy na zasadzie bioakumulacji.

- Spodziewaliśmy się znaleźć śladowe ilości glifosatu w produktach zawierających duże ilości kukurydzy i soi. Zaskoczyło nas, że jest on aż tak inwazyjny wobec ludzkiego układu pokarmowego - dodaje.

Jak zaznaczają przedstawiciele Alliance for Natural Health, prawdziwy wpływ glifosatu na organizm nie jest jeszcze znany. Autorzy badania podkreślają jednak, że obowiązujące w USA normy glifosatu nie obejmują testów wszystkich rodzajów żywności i ich oddziaływania na wszystkie grupy wiekowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

glifosat RSS ALERT    /    Monsanto RSS ALERT    /    herbicydy RSS ALERT    /    USA RSS ALERT    /    skład produktów spożywczych RSS ALERT    /    skład żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.209.201
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.