Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W sektorze spożywczym rośnie optymizm

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-12-2010, 12:13
W sektorze spożywczym rośnie optymizm

Widać, że rynek spożywczy się ożywił. Sytuacja firm z branży na tle gospodarki kraju jest dobra - mówił podczas panelu "Sytuacja ekonomiczna sektora - możliwości finansowania rozwoju" Piotr Grauer, wicedyrektor firmy doradczej KPMG.

Grauer zauważył, że z roku na rok umacnia się trend, w ramach którego coraz więcej instytucji finansowych obniża pułap minimalnej inwestycji w daną firmę, co daje szansę znalezienia finansowania również mniejszym producentom żywności. - Obecnie z dużą swobodą można pozyskiwać pieniądze od funduszy inwestycyjnych private equity już na poziomach ok. 5 mln euro. W Polsce funkcjonuje sporo instytucji zainteresowanych tego typu inwestycjami . Firmy spożywcze nie są skazane na fundusze, które wchodzą tylko w inwestycje powyżej 100 mln euro - ocenił wicedyrektor KPMG.

Rafał Sosna, dyrektor inwestycyjny Penta Investments w Polsce zwrócił uwagę, że rynek spożywczy otwiera możliwości do inwestowania dużych ilości pieniędzy. Jego zdaniem ostatnie duże przejęcia nie potwierdzają tezy niektórych obserwatorów rynku, jakoby wyceny firm spożywczych były obecnie niskie. - Ceny są szalenie wysokie. Jako przykład można podać chociażby przejęcie marki Wedel przez Lotte - wskazał dyrektor Penta Investments. - Myślę, że sytuacja jest spowodowana tym, że jest dużo pieniądza inwestycyjnego, który poszukuje dobrych defensywnych aktywów. Inwestorzy są obecnie skłonni przyjmować w kalkulacjach niższe stopy zwrotu - ocenił.

Zaznaczył, że firmy o mocnej pozycji rynkowej na dzień dzisiejszy przyciągają bardzo dużą uwagę zarówno funduszy inwestycyjnych, jak i graczy strategicznych. - To owocuje bardzo wysokimi wycenami - zaakcentował Rafał Sosna. - Jednak muszą być to firmy o naprawdę ugruntowanej, mocnej pozycji w danym segmencie rynkowym - powiedział.

Dane przytoczone przez Martę Skrzypczyk, kierowniczkę Zespołu ds. Analiz Rynków Rolnych w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku BGŻ pokazały, że branża spożywcza jest odporna na kryzys. - W kryzysowym 2009 r. wartość produkcji sprzedanej w przemyśle spożywczym wzrosła, podczas gdy w przemyśle ogółem spadła. W bieżącym roku sprzedaż nadal rośnie, choć dynamika wzrostu spada - tłumaczyła Marta Skrzypczyk. - Wiąże się to z niższym eksportem, spowodowanym aprecjacją złotego. Dalsze kształtowanie się sytuacji w dużej mierze zależy od naszych możliwości eksportowych, czyli od sytuacji na rynkach zagranicznych. Na rynku krajowym widać szanse zwiększania wielkości sprzedaży - dodała.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH